Акценти
Начало / Здравеопазване / Доц. Ангел Кунчев: Ще разхлабваме поетапно мерките, първо пускаме градините и училищата

Доц. Ангел Кунчев: Ще разхлабваме поетапно мерките, първо пускаме градините и училищата

България навлезе в най-тежката фаза на пандемията, макар страната ни да не е достигнала рекордните нива на заболяемост на Люксембург, Чехия и Белгия. Това обяви в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той подчерта, че единствената цел на въведените мерки е да бъде прекратено това нарастване както на заболевемостта, така и на смъртността.

„Най-амбициозният план е да намалим заболелите на ден с 30-35 процента. Реалното ще е да влезем в плато, което пак ще е успех“, уточни здравният инспектор, като подчерта, че това зависи не само от наложените мерки, които не са от най-строгите, а и от спазването им.

„Мерките ще бъдат постепенно разхлабване. Ако постигнем успех, ние смятаме най-напред да възстановим работата на градините, яслите и училищата. Вероятно в последния момент, един-два дни преди крайния срок (21 декември), ние ще кажем какво следва и кои мерки ще бъдат свалени“, коментира доц. Кунчев.

Според него мерките са навременни, но има два сериозни проблема – недостигът на кадри и недоверието в системата, което води до неспазване на мерките.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...