Акценти
Начало / На фокус / Доайенът на плевенската гилдия с наградата на СБЖ – Плевен

Доайенът на плевенската гилдия с наградата на СБЖ – Плевен

По традиция в края на годината Съюза на българските журналисти – Плевен и Община Плевен връчват годишната награда за журналистика „Северно ехо”. Церемонията събра снощи в пресклуба на БТА в Плевен представители на медии и на местната власт. Гости на церемонията бяха Мартин Митев – председател на Общински съвет – Плевен, и кметът  на Община Плевен – Георг Спартански.

Преди да бъдат обявени носителите на отличията председателят на Дружеството на журналистите в Плевен – Иван Илиев, се обърна с поздрав към  събралите се. В него той се фокусира върху заслугата на присъстващите да бъде запазена информационната среда в Плевен от фалшиви новини. Когато днес всеки може да направи сайт и да открие група в социалните мрежи, професионализмът на журналистите, които работят в легитимни медии е повече от важен и достоен за уважение, беше същността на изказването на Илиев.

Връчването на наградите започна с отличието за пиар, което тази година беше за диалог и комуникация с медиите . Негов носител стана проф. Славчо Томов  – ректор на Медицински университет – Плевен. Грамотата за добра комуникация с медиите връчи председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Преди да връчи отличието Митев благодари за честността, безпристрастността и обективността на журналистите в Плевен. А за носителя на отличието Мартин Митев подчерта, че проф. Томов е истински посланик на Плевен, защото навсякъде по света, където е той, се чува името Плевен. Наградата прие доц. д-р Галя Ставрева, зам.-ректор по научно-изследователската дейност в Медицинския университет. Доц. Ставрева благодари за признанието и отбеляза, че, благодарение на доброто сътрудничество с медиите, множеството събития и позитивни новини, които се случват в 45-годишния университет, стават достояние на всички. Ние, заедно с вас, работим за имиджа на университета и на град Плевен, подчерта доц. Ставрева.

От 2006 г. досега носители на това отличие са били: съдия Силвия Кръстева – Окръжен съд Плевен, Даниела Гонкова, Светлана Костадинова  – пиар на Община Плевен, е била два пъти носител на отличието,  Марияна Цветкова – ОДМВР Плевен, Стефка Григорова – РИМ Плевен, Велина Дукова – Медицински университет Плевен, Любка Христова – Община Левски, Рената Карааргирова – болница „Св. Марина” Плевен, Ирен Томова – връзки с медиите на Общински съвет – Плевен.

Тази година вместо приза „Млад журналист”  плевенските журналисти връчиха награда за съчетаване на професионално ниво и грижи за три деца. Получи я Елина Кюркчиева, която е майка на три прекрасни деца и успешно се реализира като журналист. Наградата връчи Иван Илиев. „Наградата е голямо  признание за мен, защото е от колегите. Работата все още за мен е удоволствие, любопитно ми е, интересно ми е”, сподели Ели при приемането на отличието.

С голямата награда за принос в развитието на журналистиката в Плевен – „Северно ехо”,  беше удостоен Малин Решовски, кореспондент на БТА в Плевен. Наградата се връчва съвместно с Община Плевен, затова и честта да я обяви имаше кметът Георг Спартански. „Когато получаваш награда от колеги тя е двойно по-ценна, защото е признание от професионалисти за професионалист”, каза Спартански. Той пожела на гилдията „не всеки ден да се доказват в борба с безименни сайтове със задкулисни автори”. „Хората, които се занимават с истинска журналистика, вече са малцинство. Надявам се, че гилдията на стойностните журналисти, които са професионалисти в това, което правят, ще поставят нещата отново на краката им. Хубаво е, че плевенските журналисти се придържат към стандартите на професията”, изтъкна Георг Спартански.

Малин Решовски, който за втори път получава голямото отличие, сега вече като доайен на плевенската гилдия, призова колегите си да обичат Плевен и да работят за неговия имидж.

От 2006 г. носители на голямото отличие са били: Цецка Николова,  Антоанета Костова, Димитър Стойков, Малин Решовски, новинарски екип на „Плевен спринт”,  Величка Божикова, Иван Илиев, Лало Златков, Иван Кръстев и Диана Пешакова.

С поздравителни адреси СБЖ – Плевен почете и двама свои юбиляри – Иван Кръстев и Димитрина Радулова.

Всички наградени получиха като подарък новото издание на Алманах „Мизия“, заедно с последната стихосбирка на плевенската поетеса Христина Комаревска.

За доброто настроение в празничната вечер се погрижи колегата Николай Колев. Водещ на церемонията беше Диана Пешакова.

Вечерта продължи с коктейл.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...