Начало / Култура / Днес е Международният ден на бирата

Днес е Международният ден на бирата

Всеки първи петък от месец август се отбелязва като празник на бирата. Първоначално празникът е честват на 5 август, но след  допитване до любителите на пивото през 2012 г. е взето решение той да бъде подвижен и неговото отбелязване да е в първия петък на летния месец.


Смята се, че бирата е третата най-популярна напитка след водата и чая, като дори измества кафето. Бирата всъщност е полезна, но когато се пие в умерени количества. Пенливото пиво укрепва костите, намалява опасността от сърдечни заболявания и вдига нивото на добрия холестерол, твърдят учените. Светлото пиво помага за подобряването здравето на бъбреците, заради съдържанието на В6, В12 и фолиева киселина, тя подобрява и мозъчната дейност. Други полезни свойства на бирата – предпазва от диабет и понижава кръвното налягане.
Любопитен факт е, че пенливата напитка датира своето съществуване още от 9500 г. пр. н.е.. Думата „бира“ идва от латинското“бибере“, което буквално означава „пия“. Повечето славянски народи са приели думата „пиво“, която най-точно описва характеристиката на кехлибарената течност. Според някои източници за родина на напитката се считат древните земи на Месопотамия. За това свидетелстват старинни глинени маси, които са представлявали вид пивоварни.
В днешно време в много европейски държави все още се следват пивоварните традиции, датиращи от най-ранните исторически записи. Бирата е особено важна напитка в страни като Белгия, Германия, Австрия, Ирландия, Обединеното кралство, Франция, Скандинавските страни, Полша, Чешката република, Испания и други, които имат силни и уникални пивоварни традиции с тяхна собствена история и характерни методи за варене на бира.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...