Начало / Култура / Детски книги от български автори дари Румен Петков на читалище „Съгласие” – Плевен

Детски книги от български автори дари Румен Петков на читалище „Съгласие” – Плевен

Дарение от детски книги на издателство „Захарий Стоянов“ направи днес Румен Петков на най-старото плевенско читалище „Съгласие 1869“. Дарението е от предимно детска литература и включва книги на български автори: Валери Петров, Леда Милева, Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, както и такива от световната класика за деца – Андерсен, Братя Грим. „В продължение на повече от 25 години няма плевенско читалище, училище или библиотека, което да не е получило дарение от Румен Петков. Ние се присъединяваме с радост към тези дарения“, отбеляза издателят Иван Гранитски.

„С Цветан Антов и Иван Гранитски винаги е удоволствие да идваме в читалище „Съгласие“ не само защото е най-старото в региона, не само защото е от най-старите в България, а защото в нашето читалище има особена атмосфера. Независимо от преходите на времето, независимо от динамиката на събитията, включително и последните месеци, читалището показва този смисъл – да съхранява българската култура и българщината изобщо. Нещо, което и издателство „Захарий Стоянов“ прави въпреки всички трудности през последните десетилетия. Да пълним нашите библиотеки значи да пълним душите на нашите деца, да пълним нашите читалища значи да даваме съдържание на живот на нашите си българските хора. Затова за нас въпрос на осъзната необходимост е да подкрепяме читалищното дело като цяло и разбира се – библиотечното дело“, каза Румен Петков.

Петков даде предложение в близките месеци именно тук – в плевенското читалище „Съгласие 1869“, да се отбележат две годишнини, свързани с големи български автори – 100 години от рождението на Валери Петров и 10 години от смъртта на Дончо Цончев – идея, която ръководството на читалището радушно прие.

На въпрос на журналисти: ще се ангажира ли ПП АБВ с внасянето на промени в Закона за читалищата, който доведе читалищата до търговски фирми, Петков отговори, че с този проблем трябва да се ангажират институциите. „Част от читалищата са офисен тип, но получават определени средства. Цялостен анализ може да се направи от Министерство на културата. Друг е въпросът защо Съюзът на читалищата възприема този закон като нормален, а трети – защо Националното сдружение на общините възприема по този начин читалищната дейност. Това са двете институции, които трябва да направят анализ на съотношението между разходваните средства и реалната ефективност на читалищата на територията на страната, коментира още Петков.

С областния председател на партията в Плевен Цветан Антов, Румен Петков беше гост и на детския летен празник, който читалище „Съгласие 1869“ беше организирало на открито. Иван Гранитски представи детската си книжка „Клепоушко“ пред десетки плевенски деца, които после я получиха като подарък. В празника участие взеха и формациите при читалището – Балетна школа, фолклорен ансамбъл „Мизия“ и вокална група „Арлекино“.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...