Акценти
Начало / Здравеопазване / Денят на спасението отбелязваме днес

Денят на спасението отбелязваме днес

На този ден в България се отдава почит към медиците, загинали при спасяване на човешки живот. Денят на спасението се отбелязва за първи път през 2005 г по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст. Дата е свързана с деня, в който 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец – д-р Стефан Черкезов, през 1963 г. спасява от горящ автобус 47 души. На следващия ден лекарят умира от тежките си изгаряния.

Официално Денят на спасението се чества след решение на Министерски съвет от 2012 г. Така страната ни е може би единствената в света, която официално отбелязва паметта на лекарите, загинали за спасяването на живота на хора в мирно време.

По традиция на този ден се организират церемонии по отдаване на почит на към всички загинали българи – лекари, медицински  сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, жертвали себе си в името на професията и живота на другите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...