Начало / Общество / Двама нови съветници в състава на положилия клетва днес Общински съвет

Двама нови съветници в състава на положилия клетва днес Общински съвет

На тържествено заседание днес, Общинският съвет на Плевен положи нова клетва за мандат 2019-2023 г. До ситуацията се стигна след като ОИК – Плевен отмени решението си избора на местен парламент от октомври 2019 г. и излезе с ново след влязло в сила решение на Административния съд. Съгласно новото решение на ОИК, промените в състава на Общински съвет – Плевен са две: новите имена са Стефан Петков /МК „Ние, гражданите“/ на мястото на Цветан Антов /АБВ/ и Георги Славов /БДЦ/ на мястото на Ивайло Петров /БДЦ/. Решението на Общинска избирателна комисия за новия състав на Общинския съвет е обжалвано, но това не спира изпълнението му. При така създалата се ситуация и след консултации с юристи, със заповед на областния управител на Област Плевен днес бе свикано първо заседание на новия състав на Общински съвет – Плевен.

С оглед опазване здравето на всеки, заседанието се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки заради случаите на коронавирус и обявеното извънредното положение в страната. Съгласно издадената заповед, съветниците заседаваха при закрити врати за граждани и медии. С цел осигуряване на информация присъстващите журналисти имаха възможност да слушат на живо в зала, съседна на тази, в която върви заседанието. Достъпът до залите ставаше след измерване на температурата на всеки от присъстващо на място медицинско лице.

В изпълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация тържествената сесия започна с химна на Република България и химна на Европа. Областният управител Мирослав Петров откри сесията с пожеланието за успешен мандат и работа в името на гражданите. Последва полагане на клетва, което всеки един от избраните 41 съветника удостовери с подписване на клетвен лист. Веднага след това председателското място бе заето от доц. д-р Евгения Бързашка, която като доайен сред общинските съветници по закон ръководи първото заседание до избор на председател на Съвета.

„Уважаеми колеги, на нас се е паднала честта и отговорността да решаваме съдбата на нашата община в следващите няколко години. Представители сме на различни политически сили. Нашите програми за обществено развитие имат различни акценти, но всички те са насочени към едно – благоденствие и просперитет на община Плевен. Нека изоставим  популистките обещания, да стъпим здраво на земята и да се захванем за реална и възможна в условията на извънредното положение работа. Справянето с кризата изисква здрав разум, строга дисциплина и себеотрицание. Предстоят трудни времена, но консолидацията на всички нас, от нея зависи бъдещето на Плевен и хората в общината“, каза в обръщението към доц. д-р Бързашка. Тя пожела на всички да работят заедно като екип и призова да загърбят различията помежду си и превъзмогнат егото си в името на мъдрото управление за Плевен.

Дневният ред на заседанието продължи с избор на председател. След две тайни гласувания за председател отново бе избран Мартин Митев. В рамките на заседанието Общинският съвет успя да приеме Правилник за работата си за мандат 2019 – 2023 година, като на практика с решението си съветниците потвърди правилника, приет в началото на този мандат.

Състав на Общински съвет – Плевен, Мандат 2019 – 2023 година

В състава на Общински съвет – Плевен, мандат 2019 – 2023 година, влизат представители на 10 партии и коалиции: ПП ГЕРБ, БСП за България, МК „ДБ – Обединение“, ПП ВМРО-БНД, ПП БДЦ, ПП АБВ, ДПС, ПП „Движение Гергьовден“, ПП „Воля“ и МК „Ние, гражданите“. Разпределението на 41-те мандата е съответно следното:

– ПП ГЕРБ – 10 мандата

– БСП за България – 8 мандата

– МК Демократична България – Обединение /СДС, БЗНС/ – 7 мандата

– ПП ВМРО – БНД – 4 мандата

– ПП БДЦ – 4 мандата

– ПП АБВ – 2 мандата

– ДПС – 3 мандата

– ПП „Движение Гергьовден“ – 1 мандат

– ПП „Воля“ – 1 мандат

– МК „Ние, гражданите“ – 1 мандат

 

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...