Акценти
Начало / Здравеопазване / В Плевен ще бъде разкрита лаборатория за диагностика на коронавирус

В Плевен ще бъде разкрита лаборатория за диагностика на коронавирус

Плевенският Медицински университет ще осигури собствени средства за закупуване на апаратура за диагностика на коронавирус. Това заяви днес ректорът на университета проф. Славчо Томов. С директора на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – доц. Цветан Луканов, ще обсъдят подробностите за разкриване на лабораторията, за да бъде облекчена дейността на тази в София.

Директорът на Университетската болница съобщи още, че днес ще бъде направена поръчка за бързи тестове и  при доставката им започват да ги използват.

„Бързите тестове ще се ползват при прием на рискови пациенти с пневмония, за да има първоначална информация. А също и да знаем къде да бъдат хоспитализирани тези пациенти”, обясни доц. Луканов. положителните проби от бързите тестове задължително ще се изпращат за потвърждаване в референтната лаборатория.

Пациенти с пневмония ще се приемат освен в Клиниката по пулмология и в Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. Директорът на болницата увери, че разполагат с дихателни реанимационни апарати, но ще очакват помощ при вълна на много заболели.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...