Акценти
Начало / Култура / Всички народни представители от Плевен с искане за неотложен ремонт на ДКТ „Иван Радоев“

Всички народни представители от Плевен с искане за неотложен ремонт на ДКТ „Иван Радоев“

Народните представители от всички парламентарно представени партии в Плевен подписаха искане за спешно финансиране на неотложен ремонт на ДКТ „Иван Радоев“ в града. Искането е подписано от всички народни представители начело с депутата от БСП за България – Плевен Илиян Йончев.

Преди дни Йончев, заедно с колегите си от „Продължи промяната“ Стоил Стоилов и Иван Манев, и зам.-областният управител Виолета Йеремиева проведоха среща с директора на театъра Васил Василев. Те обсъдиха спешната нужда от финансиране на реконструкцията на театъра. За ремонтните дейности има готов проект и строително разрешение.

Ремонтът на театъра ще осигури по-комфортна среда за зрителите, актьорите и екипа; ще помогне за разширяване на неговите възможности, но и ще съхрани уникалната архитектура на сградата и салона.

Театърът е един от първите професионални театри в България, има изключително богата история, сградата е проектирана от австрийския архитект Гаварда и е завършена през 1894 г. Днес театърът е един от водещите в страната.

„Последният ремонт на сградата е правен през 1985 г., а през последните години са извършвани текущи ремонти., но въпреки усилията на ръководството на театъра, е невъзможно със собствени средства да се справи с амортизацията на сградата, на електрическата и на отоплителната инсталации, както и да поддържа сценичната, озвучителната и осветителната техника в адекватно и безопасно разстояние. Още през 2015 г. театърът има виза за проектиране и разрешение за строеж, както и изготвен Проект за основен ремонт и преустройство на театъра по задание на Министерството на културата. Оттогава проектът се намира там.“, пишат народните представители до министъра на културата.

В писмото се отбелязва още, че като най-голям културен институт в Плевен, Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ гради не само своя собствен имидж, но и този на Плевен, затова ремонтът и преустройството му вече не търпят отлагане.

Настоятелното искане за осигуряване на необходимите средства за ремонт на театъра през 2022 г. е подписано от всички деветима народни представители от МИР-Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...