Акценти
Начало / Култура / Валентин Асенов – Хъкъла с наградата „Свети Пимен Зографски”

Валентин Асенов – Хъкъла с наградата „Свети Пимен Зографски”

В Художествена галерия „Илия Бешков” снощи беше открит Есенния салон на плевенските художници. В изложбата участват 38 автори със 70 творби – живопис, скулптура, графика. 

По традиция при откриването на изложбата беше връчена годишната награда на Съюза на българските художници – Плевен, на името на покровителя на българските художници Свети Пимен Зографски.

Тази година номинирани за отличието са били 13 автори, каза председателят на журито Убавка Тончев, която е миналогодишният носител на отличието. След тайно гласуване е определена тройката автори, между които, отново с гласуване, е избран тазгодишният носител на отличието. Наградата бе присъдена на Валентин Асенов – Хъкъла. В тройката са още живописецът Павлин Ковачев и графикът Валери Петров.

Радвам се, че Хъкъла получи тази награда, защото той поддържа постоянно едно високо творческо ниво, което е много важно, каза при награждаването Убавка Тончев.

„Всички колеги, които участват в тази изложба, показват най-добрите си творби. Радвам се, че журито е оценило моите работи с тази награда. Пожелавам на всички колеги да стигнат до това отличие, да имат големи успехи и все така да се виждаме по изложби”, каза Валентин Асенов, развълнуван от удостояването с престижното отличие.

Официални гости на откриването на Есенния салон, който се организира със съдействието на Община Плевен, бяха изпълняващият длъжността кмет Милен Яков, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, сред гостите беше и новоизбраният кмет Георг Спартански, много почитатели на изкуството и плевенски творци.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...