Акценти
Начало / Култура / Атрактивни химични опити и астро шоу в Регионалния музей за Европейската нощ на учените

Атрактивни химични опити и астро шоу в Регионалния музей за Европейската нощ на учените

Регионалният исторически музей – Плевен днес ще бъде една от локациите на Европейската нощ на учените. В програмата за участие в европейската инициатива ще се включат д-р Божидар Стефанов, химик от Технически университет – София, WWF България, химици от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ и  Иво Джокин – директор на Общински център за извънучилищни дейности – с. Байкал.

Тя ще започне в 13 часа в експозиция „Природа” на РИМ – Плевен  с „Химични детективи”, а от 18 часа събитията ще се пренесат в двора на музея, за да въведат участниците в любопитния свят на пчелите  и в чудесата на химията. В 21 часа е началото на лазерното астро шоу, подготвено от Иво Джокин, директор на Общински център за извънучилищни дейности – с. Байкал.

За нощта на учените в Регионалния музей ще бъде подреден и европейски кът, в който посетителите ще получат информация за проекти, финансирани от Европейската комисия.

Програма на Европейската нощ на учените в РИМ – Плевен

13:00-14:00 и 14:00-15:00

Наука в града REFRESH:

Химични детективи

Включете се в детективско разследване за източника на замърсяване на планинска река. Заподозрените са няколко завода, които се намират в близост. Водени от химика д-р Божидар Стефанов от Технически университет – София и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab, и чрез принципа на отхвърлянето, участниците в работилницата ще изследват кой е заводът, причинил замърсяването, като се запознаят с основните принципи на рН, различни киселини и основи и качествени реакции за откриване на метали.

С предварително записване. Подходящо за ученици в 5-7 клас. 

18:00-21:00

Магия REFRESH:

В двора на РИМ – Плевен

Пчелите

Знаете ли колко вида пчели има на Земята? И дали всички те правят мед? Замисляли ли сте се, че именно благодарение на тях и други опрашители имаме различни сортове плодове и зеленчуци? Колко важни са пчелите за опазване на биоразнообразието? И как подпомагат процеса на производство на храни? 

18:00-21:00

Магия REFRESH:

В двора на РИМ – Плевен

Химически чудеса  

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ще покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще ви убедят, че са истински магьосници. 

21:00-22:00

Магия REFRESH:

В двора на РИМ – Плевен

Лазерно астро шоу

Демонстрация и наблюдения с разказ за видимите съзвездия и по-ярки звезди от Иво Джокин, директор на Общински център за извънучилищни дейности – с. Байкал.

Наука в града REFRESH:

Европейски кът

В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...