Акценти
Начало / Култура / Антоновден се почита за предпазване от болести

Антоновден се почита за предпазване от болести

На 17 януари православната църква почита паметта на Свети Преподобния Антоний ВеликиСвети Антоний е роден през 251 година след Христа в Среден Египет. На 20 години остава сирак, той раздал наследството си на бедните и се заселил в изсечена в скалите египетска гробница.

Легендата разказва, че една нощ през отворите ѝ минали всевъзможни гадини и зверове. Всички те нападнали Антоний и му нанесли жестоки рани. Изведнъж обаче изчезнали. През пролуката на тавана Антоний бил озарен от светлина, която излекувала раните му. Почувствал небесната помощ той попитал:„Къде беше Исусе ? Защо не се появи отначало, за да изцериш моите рани ?“. И тогава се чул глас: „Аз бях тук Антоний, но чаках да видя твоето мъжество. И сега, понеже храбро се бори, аз всякога ще ти помагам и ще те направя именит по целия свят“.

След случилото се светецът заживял в пълно усамотение и мълчание в продължение на 20 години. За постъпка си бил възнаграден със способността да лекува.

Починал на 105 годишна възраст, на 17 януари 356-та година

Затова  народът почита Антоновден  за предпазване от болести.  Традицията на този ден е жените да месят и раздават содени питки, намазани с мед.

Именници днес са Антон, Антония – старо римско родово име, означаващо безценен, неоценим, който няма цена, Антоана, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Драгостина, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...