Акценти
Начало / Култура / Фестивалът „Мизия танцува” и Улица на занятите ще се проведат през почивните дни в Плевен

Фестивалът „Мизия танцува” и Улица на занятите ще се проведат през почивните дни в Плевен

За пети пореден път Плевен ще бъде домакин на Националния фестивал „Мизия танцува”, организиран от клуб за народни танци „Българско хоро”. За първи път в града ни в събота и неделя ще има и Улица на занаятите, организирана също от клуба и Община Плевен по повод фестивала.

„Мизия танцува” ще се проведе на 17 октомври, събота, на площад „Възраждане”, като неговото начало ще бъде поставено в 10:30 часа, информира Минко Мустаков от „Българско хоро”. Заявка за участие към този момент са подали над 500 души от различни клубове в страната. Тази година фестивалът  има промени в регламента, като те касаят основно участниците. Тричленно жури ще определя победителите, но имената на съдиите ще станат ясни в деня на фестивала. Подсигурени са награди за участниците, допълни още Мустаков. Според новите правила на регламента, представянето на клубовете трябва да бъде в рамките на 6 мин. и да включва две хора по избор на участниците. В случай че се регистрират повече от 6 групи с над 40 участници, ще се проведе отделно класиране. Специалната награда за „Най-добре представено хоро от Северняшка фолклорна област” ще бъде дадена на една от групите, които изрично са посочили, че искат да се състезават за нея. В този случай те трябва да представят трето хоро, което да е предварително обявено в заявката. В този случай времето за представяне трябва да бъде в рамките на 9 мин.

Улицата на занаятите, която ще се проведе на 17 и 18 октомври, ще бъде разположена на площад „Свобода“ в Плевен, обясни още ръководителят на клуб „Българско хоро”. Улицата на занаятите ще се състои от 20 шатри, в които дипломирани майстори занаятчии от цялата страна ще представят своя занаят в най-разнообразни стилове.  Плевенчани ще имат възможност да разгледат и да си закупят предмети, изработени от дърво, вълна, керамика и т.н.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...