Акценти
Начало / Култура / Третокласничка от Плевен грабна голямата награда в национален конкурс за рисунка

Третокласничка от Плевен грабна голямата награда в национален конкурс за рисунка

Близо 200 деца се включиха в националния конкурс за детска рисунка „Книги пътешественици“, но голямата награда бе присъдена на третокласничката от Плевен Цветелина Иванова.

Идеята на пътуващите книги вдъхнови ученици от цялата страна да се включат в националния конкурс за детска рисунка, организиран от сайта “Аз чета” и НЧ “Читалище.то-2014 г.” по случай Международния ден на Буккросинг 21 април. Темата на конкурса беше “Книги пътешественици”, а малките художници имаха пълна свобода по отношение на техниката и материалите за рисуване.

Бяха получени близо 200 рисунки на деца от София, Пловдив, Варна, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Батак, Карнобат, Попово, Дулово, с. Вокил, с. Царацово, с. Езерче, с. Соколаре. Най-активни се оказаха учениците от Карнобат, които изпратиха над 80 рисунки. След тях се нареждат учениците от Пловдив с 30 рисунки.

Голямата награда спечели Цветелина Иванова (3 кл.) от гр. Плевен, следвана от Милен Николов (4 кл.) от Велико Търново и Йоана Пенчева (4 кл.) от Попово. Журито присъди още 4 специални и 11 поощрителни награди. Те ще получат книги, предоставени от издателствата Софтпрес, Фют, Милениум и Бяла лодка.

Конкурсът “Книги пътешественици” се проведе в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и Асоциация Родители.

Буккросинг е световно литературно движение, свързано с практиката книги да се оставят на публични места, където да бъдат намерени от нови читатели. Възниква в САЩ през 2001 г. Понастоящем има над 1 400 000 привърженици в 132 страни.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...