Акценти
Начало / Култура / Със забележителна изложба Красимир Яков отпразнува 60 години

Със забележителна изложба Красимир Яков отпразнува 60 години

Плевенският скулптор Красимир Яков откри снощи в Арт център Плевен забележителна изложба, с която отбеляза своята 60-та годишнина.

„Впечатлен съм от показаните творби и преди всичко от това, че във всяка една от тях има житейска поука. Забележителна колекция от живопис и скулптура”, каза при откриването на изложбата кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. Той пожела творческо дълголетие на автора и още дълги години да радва с изкуството си и да разнася славата на Плевен, защото негови произведения има не само в Националната художествена галерия в София, но и в частни колекции по цял свят.

По повод  своята 60-годишнина Красимир Яков прави три прекрасни самостоятелни изложби. Преди тази в Плевен той подреди творбите си в галерията в Балчик, предстои да покаже изложбата и в София, в галерията на „Шипка” 6.

Изложбата в Арт център Плевен е особено вълнуваща за автора, защото  през 1982 г. той започва своя творчески път именно от залите на тази художествена галерия, обяви при представянето Владимира Йорданова, уредник в Арт център Плевен. За да представи пълно юбиляра, тя цитира написаното от проф. Чавдар Попов, който причислява  Красимир Яков  към най-изявените и талантливи български скулптори. „Диапазонът на неговите творчески изяви е твърде широк – от актовата композиция, до малката пластика. Той  притежава неподправено, автентично чувство за експресивна, вътрешно напрегната пластическа форма. Красимир  Яков създава проникновени като психологическо състояние портрети, миниатюрни и изяшни композиции, а също и монументални творби”, казва за плевенския автор проф. Попов.

Всичко това зрителят може да открие в изложбата, подредена в Арт център Плевен. В нея художникът е включил както и впечатляващите си малки скулптурни пластики, така и живописни платна. Сред тях е и серията „Пясъчен часовник“, в която авторът използва авангардна техника. На фотопана, подредени във фоайето на галерията, е зрителят може да види монументалната скулптура на Яков.

Следваща Предишна
IMG_2202Изложба Красимир Яков
IMG_2204красимир яков изложба
IMG_2207изложба

IMG_2209красимир яков изложба
IMG_2214изложба откриване
IMG_2215Красимир Яков - дилема

IMG_2217изложба красимир яков
IMG_2219изложба красимир яков
IMG_2222изложба красимир яков

IMG_2226яков изложба
Следваща Предишна

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...