Акценти
Начало / Общество / Съставят работна група за възстановяване на войнишките паметници в Дойран

Съставят работна група за възстановяване на войнишките паметници в Дойран

макет Дойранска епопея
Възстановка на сраженията при Дойран по идея на Красимир Атанасов

Да бъде създадена работна група от общински съветници, която да посети военните гробища при Дойран, за да издири гробовете на героите от Девета плевенска пехотна дивизия и да предложи решение за тяхното възстановяване. Това предложение ще бъде внесено за обсъждане на предстоящото заседание на Общинския съвет в Плевен от общинския съветник Красимир Атанасов.

През 2015 г. се навършват 100 години от участието на Девета пехотна плевенска дивизия в Първата световна война, припомня Красимир Атанасов.

Под ръководството на генерал Владимир Вазов, плевенчани показват силата на българския дух, като разгромяват четири английски и две гръцки дивизии под командването на генерал Джорд Милан, отбранявайки Дойранската позиция. Днес, ние, техните внуци сме задължени да се погрижим за гробовете на тези 20 офицери и 498 войници, останали там завинаги, посочва в предложението си Атанасов.

Работната група ще има задача да изработи програма за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея и до 1 декември 2014 г. да я внесе за обсъждане от Общинския съвет.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...