Акценти
Начало / Общество / Проект за равенопоставеност между половете завърши със заключителна конференция

Проект за равенопоставеност между половете завърши със заключителна конференция

SAM_6999-проект равенство между половете

Конференцията „Равни в правата си – неформално образование за младите хора“ се провежда днес следобед в зала „Плевен“ в областния град. Тя е заключителна по проекта „Равни в правата си – нов модел за неформално джендър-образование на младите хора от малките населени места“, който се изпълнява от Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи“ – Плевен. На конференцията имаше представители на местните власти от общини в Плевенско, секретари на читалища, директори на училища, на Младежки парламент – Плевен, гости от Румъния – партньори по проекта.

Марта Димитрова, председател на „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи“ – Плевен, представи дейностите по проекта. В продължение на година специалисти и доброволци проучваха проблеми, свързани с дискриминацията в България и Румъния и обучиха младежки лидери, които да работят за преодоляването им. 24 неформални обучители работиха със своите връстници в селата и малките градове за повишаване на тяхната информираност относно правата им. От българска страна бяха обхванати младежки общности от Славяново и Никопол, от  селата Ясен, Опанец, Буковлък, Коиловци.

Проф. д-р Георг Краев представи етно-културните нагласи на българите за равнопоставеност на половете. Иулика Пърлеа от Румъния говори за ролята на неформалното образование при изграждането на личността на младия човек. Имаше тема за „Изкуството да образоваш“. „Ние искаме думата!“ – бе мотото на изявлението на Митко Башинов – председател на Младежкия парламент.

Конференцията завърши с представяне на мрежата за джендър-равенство и подписване на декларация за включване в нея.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...