Акценти
Начало / Общество / Предлагат разрешителните за таксиметров превоз да важат за три години, таксата се променя на 55 лева

Предлагат разрешителните за таксиметров превоз да важат за три години, таксата се променя на 55 лева

такси

Предложение за изменение и допълнение на Наредба № 17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Плевен се подготвя за обсъждане от Общинския съвет, става ясно от информация, публикувана на сайта на Община Плевен. Промяната касае срокът за издаване на разрешителни за извършване на таксиметрови услуги и свързаните с това такси.  Предложената промяна е срокът на разрешителното да е 3 години, а таксата за издаването му да е 55 лв. Промените се налагат във връзка с влезлите в сила промени в Закона за автомобилните превози.

До това решение се е стигнало след работна среща между представители на общинска администрация и регистрираните таксиметрови превозвачи, извършващи таксиметров превоз на територията на Община Плевен, в присъствието на външен експерт – представител на ДАИ – Плевен, се обяснява в публикуваното предложение. След като са изслушани превозвачите е поставен на гласуване срокът за издаване на разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници в два варианта – 3 (три) или 5 (пет) години. С преобладаващо мнозинство е  одобрено предложението разрешение за извършване на таксиметров превоз да се издава за срок от 3 (три) години.

По сега действащото законодателство със срок на действие 1 година за периода 2012 година – до настоящия момент на 2014 година са издадени 1240 броя разрешения на територията на Община Плевен, които са донесли приходи в размер на 55 800 лева.

Във връзка с промяната на срока на валидност на издаваните от Община Плевен разрешения за извършване на таксиметров превоз е необходимо да се определи друг размер на таксата, съобразен с удължения срок на валидност на издаване на разрешение за таксиметров превоз, такса за издаване стикери и такса за експресната поръчка за един автомобил. Удължаването на срока на действие на разрешението налага увеличение на таксата за неговото издаване с оглед частично компенсиране на намалените приходи, са посочените мотиви в предложението.  До този момент таксата за издаване на разрешението със срок на действие 1 година е 25.00 лева за един автомобил, а таксата за светлоотразителни стикери, защитени с холограма, е 20.00 лева. Приемането на срок на действие на разрешение за таксиметров превоз за 3 години би следвало да доведе до увеличаване на таксата за издаването му в троен размер, или 75 лева. Вносителят на предложението, вземайки предвид настоящата икономическа ситуация и тежестта, която би породило механичното трикратно увеличение на тази такса за таксиметровите превозвачи, предлага  таксата за издаване на разрешение за таксиметров превоз със срок на действие 3 години да е 55.00 лева.

Новата такса за светлоотразителни стикери, защитени с холограма, се предлага да бъде 44.00 лева за три години, вместо досегашните  20.00 лева за една година. Въвежда се и такса за издаване на дубликат на разрешението за таксиметров превоз на пътници в размер на 30,00 лв.

Предложените промени в Наредба 17 предстои да бъдат обсъдени и гласувани от общинските съветници в Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...