Акценти
Начало / Общество / Плевен се преклони пред подвига на Апостола

Плевен се преклони пред подвига на Апостола

DSCN6497

Мъгливото и студено време не попречи множество плевенчани да се преклонят пред подвига на Апостола на свободата Васил Левски днес. 141-та годишнина от обесването на великия син на България събра на едно място и с една цел от 4-годишни деца до старци на преклонна възраст.

Ритуалът започна в 11 часа пред паметника на Дякона в центъра на Плевен. Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от храмовете в града отслужиха заупокойна молитва. „От войняговското училище през славните бунтовнически чети и тайните революционни комитети по цялата ни поробена земя Васил Левски извървя един неповторим път, изпълнен с дързост непокорство, мъдрост и прозрение далеч във времето. Път към святата и чиста република, в която всички ще са равноправни  при едни и същи закони и в която тържествува свободата на човешката воля. В своята нелека мисия Апостола стигна до сърцето на всеки българин – утеши страдалеца, вдъхна смелост на слабия, запали вярата в отчаяния, научи на разум непросветения, направи бедния богат – с душата си. С едничката мисъл за свободна, равнопоставена с другите европейски народи България”, изтъкна в словото си кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

DSCN6496

19 февруари е ден на скръб, почит и преклонение пред един от най-свидните синове на България. Но това е и ден на прослава на родолюбието и прослава на стремежа за свобода, посочи още той.

„Всяко българско дете вижда в Апостола символ на безгранична обич към род и родина. Всеки патриот споделя неговите хуманни идеали, демократични ценности и непоколебима вяра в бъдещето на страната ни. Десетилетия наред ние преповтаряме думите му, защото Апостола  ни завеща прости, но очевидно труднопостижими неща – да съдим по делата, да не се делим по вяра и народност, че трябват задружни усилия, че неразбориите и завистта са причина за разделението на хората. Че най-ценни са свободата, независимостта и демокрацията. И днес Левски е не само общественият идеал, но и мярката, по която отсъждаме за делата си, защото пред очите ни са онези четири страшни въпросителни след обръщението на Апостола „народе”, чиито достоен отговор трябва да достигнем”, посочи в словото си областният управител на Плевен Илиян Йончев.

DSCN6470

Трогателно есе прочете Катя Делчева от Математическата гимназия „Гео Милев” в Плевен, която е петкратен участник в Националния поход „По стъпките на Апостола – Плевен-Карлово”.

Планина от венци и цветя се извиси пред паметника на Апостола. Представители на местната власт, политици, общественици, творци, представители на патриотични и спортни организации, институции, ученици, учители, граждани почетоха делото на Апостола и оставиха цвете в нозете му. Много млади хора на различни възрасти засвидетелстваха признателност пред великия син на България, чието дело и до днес блести с ореола си на чиста нравственост, саможертва и недостижимост.

DSCN6485

DSCN6476

DSCN6428

DSCN6431

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Нина Йорданова

    А къде е оркестъра-той не е ли участвал в ритуала?