Акценти
Начало / Култура / Инструменталисти от 15 държави са в Плевен за откриването на Първия фестивал на китарата

Инструменталисти от 15 държави са в Плевен за откриването на Първия фестивал на китарата

146 инструменталисти от 15 държави ще участват в откриващия се днес Първи международен фестивал на китарата – Плевен 2015.

Официалното откриване на фестивала е тази вечер от 19 часа в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” с концерт. В него ще участват Боян Дойчев – китара, Елеонора Цветанова – флейта, Людмила Резайкина – пиано, Перкусионен ансамбъл „Акцент“ с художествен ръководител Симеон Серафимов, танцов ансамбъл при НУИ „Панайот Пипков“  с преподавател Танушка Арабаджиева.

В програмата на фестивала са включени няколко концерта. На 26 ноември, четвърътък, от 19 часа в зала „Божко Шойков” концерт ще изнесе Зоран Анич. На 27 ноември, петък, от 19 часа в Драматичния театър е концертът на бандата „Дел Падре”. На 28 ноември, събота, отново от 19 часа в зала „Божко Шойков”, е концертът на триото Стела Динкова, Боян Дойчев и Георги Василев. Гала концертът на победителите от конкурса ще е на 29 ноември, неделя, от 19 часа в зала „Божко Шойков”.

Входът за всички концерти е свободен!

Конкурсът в рамките на фестивала ще се проведе от 25 до 30 ноември в три жанрови категории, разделени в подкатегории за музикални училища и музикални школи. Акцентът ще е върху класическата китара, където ще има група за професионалсти, обясни Николай Михайлов, преподавател в НУИ „Панайот Пипков” и ръководител на организационния екип на сдружение „Изкуството до мен”. Голямата награда в групата на професионалистите е лютиерска класическа китара на стойност 4 000 евро. Общият награден фонд на конкурса е 12 500 лева.

Съпътстващата програма на фeстивала включва  шоурум на лютиери за китара. Той ще бъде открит на 28 ноември, събота, от 18:00 ч, в зала „Божко Шойков“ . В него свои инструменти ще представят лютиери от Румъния, Сърбия и България. Китарите ще бъдат презентирани от Божана Павлова.

Международният фестивал на китарата се посвещава на 55 години от създаването на НУИ „Панайот Пипков”. Провежда се в партньорство с читалище „Лик” и със съдействието  на множество дарители, участвали в благотворителни китарни вечери,  организирани от сдружение „Изкуството до мен”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...