Акценти
Начало / Крими / Зам.-министър Андрей Янкулов: Затворът в Плевен не е сред критичните точки на системата

Зам.-министър Андрей Янкулов: Затворът в Плевен не е сред критичните точки на системата

Затворът в Плевен съвсем скоро ще отговаря на европейските изисквания. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов по време на визита в Затвор – Плевен.
„По принцип затворите в страната не отговарят на европейските стандарти с малки изключения. За повечето места за настаняване на лишени от свобода и не говорим само за затворите, а и за следствените арести, са необходими инвестиции за сериозното им реновиране. Тази година има няколко сериозни проекта, които се извършват, но те са с външно финансиране по линия на Норвежкия финансов механизъм. Надяваме се за догодина тенденцията да продължи и с допълнителни средства от бюджета, защото 2016 година ще бъде ключова за изпълнението на международните ни ангажименти към лишените от свобода за стандарти, които не подлежат на някакъв коментар и просто трябва да бъдат изпълнени”, заяви зам-министърът на правосъдието Андрей Янкулов . В противен случай страда имиджът на държавата и се заплащат и обезщетения на лишените от свобода, така че едни инвестиции в инфраструктурата в крайна сметка ще имат по-голяма възвръщаемост през тази година, поясни още той.
Относно идеята за изграждане на нов затвор от открит тип за рецидивисти, която имат от управата на Затвор – Плевен, зам.-министърът на правосъдието обясни, че Затворът в Плевен ще отговаря изцяло на европейските изисквания след приключването на ремонта. Припомняме, че предложението бе функциониращият в момента затвор да се превърне в общежитие от закрит тип, а теренът до него, на който е разположен учебният център за затворниците и общежитията, да се превърне в нов затвор. Това ще струва около 10 млн. евро, а капацитет на затвора ще е за между 500 и 800 лишени от свобода.
„Критичните точки на системата са други – те не са в Плевен. Всичко е въпрос на приоритети, а има места, на които нещата са много по-зле от други и от там трябва да се започне. Ние не разполагаме нелимитирани средства, така че нещата трябва да се приоритизират. Проблемът с пренаселеността не е също генерален проблем на системата”, поясни още Андрей Янкулов.
Между 10 и 15 млн. са средствата, които са необходими за 2016 година, за да придобие по-генерален облик системата за изпълнение на наказанията, допълни още зам.-министърът.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...