Акценти
Начало / Общество / Дъждовете активираха пропадането на Художествена галерия „Илия Бешков”

Дъждовете активираха пропадането на Художествена галерия „Илия Бешков”

ХГ "Илия Бешков" пропадане

Интензивните дъждове през последните седмици са активирали пропадането на северния корпус на Художествена галерия „Илия Бешков”, алармира чрез infopleven директорът на културния институт Мирослав Минчев. Дъждовната вода, която се стича от Скобелевия парк,  и минава под сградата на галерията, земните пластове се слягат и двата корпуса на сградата потъват в противоположни посоки, поясни той.

ХГ "Илия Бешков" пропадане

Проблемът не е нов, но в момента е особено актуален, тъй като следите от движението на земните маси стават все-по фрапантни. Дълбоки и дълги пукнатини в стените недвусмислено говорят за случващото се. Заради деструктивните процеси, масивни мраморни плочи от настилката на пода са напукани и подвижни. Около 10 см е пропадането на пода на места спрямо стените на експозиционната площ. Потъването е оформило праг, за който директорът предупреждава посетителите. Екипът се опитва с козметични ремонти да скрие пораженията, но причината за тях остава, което обезсмисля усилията им.

ХГ "Илия Бешков" - пропадане

Минчев от няколко години алармира за проблема. Информирал е за него и новия началник на отдел „Образование и култура” в Община Плевен Соня Маринова, която е поискала време, за да се запознае обстойно с хронологията на събитията. „Проблемът е конструктивен и е необходимо по него да се произнесе инженер. Трябва комисия от Общината да направи оглед, да прецени точно колко са щетите и как да бъдат възстановени. Имал съм няколко разговора със зам.-кмета Трифон Иванов. Изчаквам да приключи летният период, за да започнем да настояваме отново за  спешни действия. Надяваме се през есента комисията да посети сградата и в края на годината да бъде с категорично становище по въпроса, да не се случи през зимата нещо по-неприятно”, коментира Минчев.

ХГ "Илия Бешков" - пропадане

Водата, която минава под галерията, е отворила огромни дупки и променя насипа на двата корпуса. Отстрани на сградата има големи витрини, чийто стъкла се пукат, заради слягането на сградата. „Едно такова стъкло за тези витрини е много скъпо, прави се само по поръчка, но това е последната ни грижа”, добави още Минчев, който се надява в най-скоро време компетентните лица да предприемат нужните действия.

ХГ "Илия Бешков" ремонт

ХГ "Илия Бешков" пропадане

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...