Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Днес и утре анкетират младежи в Плевен какво знаят за гласуването

Днес и утре анкетират младежи в Плевен какво знаят за гласуването

Информационна кампания на Институт по Социална Интеграция (ИСИ), свързана с  програма „Мониторинг на местни избори и референдум 2015“, се провежда в Плевен. Днес и утре ще се проведе анкетиране на граждани, свързано със социологическо проучване за нивото на информираност, относно предстоящите избори и раздаване на безплатни брошури с допълнителна информация. Кампанията цели да подпомогне информирането на българските граждани за това как и за какво могат да гласуват, като има по-голям фокус към младите хора. На базата на статистически проучвания, от 2009 г. до 2014 г. процентът на недействителни гласове се е повишил от 0,9% до 6,9%. Прогнозите са този процент да продължи да нараства, ако не бъдат предприети мерки за по-добра медийна и социална информираност на обществото, обясни Мария Стефанова, координатор на екип, който работи по информационната кампания.

В рамките на кампанията на  17 октомври, събота, ще се проведе обучение за граждански наблюдатели, на 18 октомври, неделя, ще се състои дискусия с млади хора на тема „Ще гласуваш ли – направи го информирано!“, а на 24 и 25 октомври ще има мониторинг на местни избори и референдум 2015.

По-рано през септември ИСИ направи обучение за координатори и граждански наблюдатели, със младежи от цялата страна, като идеята е обучените вече ( за Плевен това са Мария Стефанова – 22 г. и Полина Генчева – 18 г.) да създадат собствена програма за разпространение на предоставените материали и да съберат и обучат собствен екип от граждански наблюдатели, които в деня на изборите да следят избирателния процес и да защитават правата на гласоподавателите в случай ,че се наложи.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...