Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Международният ден на Дарвин, известен като Ден на еволюцията

Днес е Международният ден на Дарвин, известен като Ден на еволюцията

Днес светът отбелязва Международния ден на Дарвин, известен още като Ден на еволюцията. Той е посветен на рождения ден на Чарлз Робърт Дарвин – 12 февруари 1809. Английският учен и естественик, живял през XIX век, пръв осъзнава и описва как всички видове са еволюирали в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор. Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още, докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес през 30-те години на XX век.

Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид, тя представлява фундаментът на биологията, давайки единно логично обяснение на биоразнообразието. В книгата си Произход на видовете (1859 г.) Дарвин дава доказателства за това, че еволюцията от общ прародител е основното научно обяснение на разнообразието на живота в природата. В редица книги публикува изследванията си за растенията, а в последната си книга проучва земните червеи и влиянието им върху почвата.

Ето и няколко цитата на Дарвин за живота:

„Човек, който си позволява да загуби дори един час от времето си, не е открил колко ценен е животът.”

„Най-висшият възможен етап в моралната култура е, когато осъзнаваме, че трябва да контролираме мислите си.”

„Човекът, с всичките си благородни качества … все още носи в телесната си рамка неизличимия печат на своя по-низш произход.”

„Истината е, че в света има твърде много нещастие. Трудно ми е да убедя себе си, че един блаодетелен и всемогъщ Бог е създал насекомите с ясната умисъл, че техните ларви ще се хранят с жива плът или, че котките си играят с мишките, които ще изядат… От друга страна ми е трудно да се чувствам удовлетворен, като изкажа твърдението, че тази забележителна вселена и най-вече природата на човека, са плод на груба сила. Склонен съм да гледам на всичко като на следствие от точно определени закони, а детайлите, добри или лоши, са работата на нещо, което можем да наречем случайност.”

„В дългата история на човечеството (и на животинския свят) са оцелявали онези, които са се научили да си помагат и да импровизират най-успешно.“

„Нито най-силният оцелява, нито най-интелигентният. Оцелява този, който е най-приспособим към промените.“

„Защо талантът на мъжа не е наследствен? Защото умните мъже си избират жени с хубави лица…“

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...