Акценти
Начало / Общество / Две важни годишнини празнуваха в Червен бряг

Две важни годишнини празнуваха в Червен бряг

празник червен бряг

На 26 юни Черен бряг отбеляза 115 години от основаването на гаровото селище и 85 години от обявяването му за град. През 1897 г. започва строежът на жп линията в отсечката Роман – Плевен, която минава през землището на селото. Създава се гарово селище, което по-късно, с Указ 402 на Цар Борис ІІІ през 1929 г., е обявено за град.

Акцентът в празника тази година бе домакинството на ХІІ Областен многожанров фестивал на хората с увреждания, който за първи път се провежда в Червен бряг. Негови организатори са Обединената общинска организация на хората с увреждания, Община Червен бряг и НЧ „Н. Й. Вапцаров“. Любителски състави от 17 селища от Северна България се събраха на сцената на фестивала. В продължение на 5 часа се изявиха над 280 души. Звучаха песни и поетични композиции, инструментална музика, дори изпълнения на устна хармоника.

Денят продължи с ученическо управление на Община Червен бряг. Млади хора застанаха на всички ръководни длъжности в Общината.Те не пропуснаха възможността да представят пред местната власт своите виждания и идеи за това, как градът да стане по-привлекателно място за живот. Учениците имаха възможността да присъстват и на тържественото заседание на ОбС в Червен бряг, което този път се водеше от двама председатели – титулярът и неговият млад заместник – Петрослав Пламенов от СОУ „Хр. Смирненски” гр. Койнаре.

празник червен бряг

В празничното си слово кметът на Община Червен бряг – Павлин Фильовски, отправи призив към жителите на Червен бряг да дадат най-доброто от себе си, за да го има градът „по-модерен, по-приветлив и чист, по-привлекателен за всички нас и за нашите наследници!“

Приветствие към жителите и гостите на града беше изпратил и Областният управител,  което прочете неговият заместник – червенобрежанинът Мирослав Михайлов. По повод празника на града поздравителни адреси бяха получени още от Бойко Борисов – председател на ПП ГЕРБ и от народния представител инж. Пламен Тачев.

На тържественото заседание съветниците приеха единодушно предложението на Комисията по образование, култура и вероизповедания за удостояване на Ана Александрова със званието „Почетен гражданин на Червен бряг”, за цялостния й принос в областта на художествената литература и изкуството.

В края на сесията режисьорът Светлозар Гагов връчи на кмета на Общината почетната грамота – Първа награда, с която неговият художествено-документален филм „Приказка за Червен бряг” бе удостоен на VII Международен филмов фестивал за наследство „Идоли” – София 2014.

Текст: пресцентър Община Червен бряг

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...