Акценти
Начало / Общество / Дарителска кампания „Да запазим вярата си!“ събира средства за ремонт на храм „Света Троица“

Дарителска кампания „Да запазим вярата си!“ събира средства за ремонт на храм „Света Троица“

Сдружение „Справедливост“ съвместно с църковното настоятелство на храм „Света Троица“ в Плевен стартира своята нова кауза „Да запазим вярата си!“.

„На 05.05.2016 г. стават две години от загубата на нашите деца. В тяхна памет малко след трагедията, станала край град Луковит започнахме кампания за набиране на средства за реанимационни легла. Днес, две години по-късно, в памет на Владислав Горанов, Цветелина Таслакова, Николай Менков, в памет на всички загинали деца от град Плевен, Сдружение „Справедливост“ започва своята нова кампания за събиране на средства за ремонт и реставрация на храм „Света Троица“ в град Плевен с ясното съзнание, че вярата в справедливостта е водещата ни сила. Нека в памет на децата ни, които не са сред нас, за да сме пример за благородство и чест на живите деца, да увенчаем и тази кауза с успех!“, пишат инициаторите на кампанията.

Това не е първата дарителска кампания на Сдружението. Припомняме кампанията за набиране на средства за реанимацията при УМБАЛ “Георги Странски“. За периода от 26.05.2014 г. до 29.08.2014 г. по открита с благотворителна цел от групата „Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван” банкова сметка за закупуване на реанимационни легла и монитори за КАИЛ – Плевен, реанимация към УМБАЛ Д-р Г.Странски ЕАД, Плевен постъпиха общо парични средства в размер на 105 241.24 лв. от физически и юридически лица.

Инициативата за събиране на средства храм „Света Троица“ не е нова. Със средства от дарения през 2011 г. започва реставрация на стенописите. Първият етап от реставрирането е завършен през 2012 г. от проф. Григоров, преподавател по реставрация в Художествената академия в гр. София и Владимир Цветков, бивш негов студент. През втория етап – от 2014 г. до 2015 г. са реставрирани олтарната стена с прилежаща малка част от южната стена, царските двери и олтарната завеса. Реставраторите са бивши студенти на Проф. Григоров – Боил, Асен и Антония и др. През настоящата 2016 г. е завършена реставрацията на дърворезбата на владишкия трон.

Храмът се нуждае от реставрация на иконописите на южната стена и купола, на икони, от нов под, отоплителна инсталация, ремонт на фасадата, подмяна на дограма, закупуване и монтиране на стълбищен платфорен подемник за хора с увреждания и още, още дейности.

Започнато е проучване, за да се определят конкретно нужните реставрационни и строително- ремонтни дейности, както и стойностите им. Много хора и фирми са се включили в събиране на средства за храма.

„Надяваме се на подкрепа на Общината и държавата, на политическите партии, на настоятелствата на останалите храмове в гр. Плевен. Призоваваме плевенчани, които живеят в града, но и извън него, всички хора, за които вярата в справедливостта не е изчезнала: Помогнете да възстановим храм „Света Троица“! Помогнете да запазим завета на предците ни! Помогнете да запазим и принесем християнските ценности, доброто, българската същност, родова памет и принадлежност и да я предадем с достойнство и чест на децата ни!“, призовават от Сдружението.

Създаден е сайт на храм „Света Троица“, в който ще бъде публикуван хода на кампанията и отчет на събрани и изразходени средства. Разкрита е и специална дарителска сметка:

Банковата сметка е в Уникредит Булбанк
Bank BIC: UNCRBGSF
Сметка: BG 71 UNCR 7000 1522 599 062
Сдружение „Справедливост”
Парични средства могат да се дарят и в храм „Света Троица” в специално поставените кутии.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...