Акценти
Начало / Образование / В Медицински университет в Плевен е създаден един от първите в страната центрове за дистанционно обучение

В Медицински университет в Плевен е създаден един от първите в страната центрове за дистанционно обучение

Медицински университет проект

Плевенският Медицински университет в Плевен е едно от първите висши медицински училища в страната, създало Университетски център за дистанционно обучение. Той е резултат от работата по проекта „Иновативно и съвременно образование в МУ-Плевен”, чието успешно приключване беше отчетено на пресконференция днес. В рамките на проекта е разработена и реализирана магистърска програма за  дистанционно обучение  по специалността „Обществено здраве и здравен мениджмънт” към факултет „Обществено здраве”. По нея вече са обучени  първите 25 магистри, информира днес ръководителят на проекта доц. инж. Георги Цанев.

Магистърската програма за дистанционно обучение има разработени 18 учебни модула, като за всеки модул е създадено електронно съдържание на учебния материал и всички необходими материали за обучение на студентите в дистанционна форма.

В рамките на проекта са разработени и продукти за електронно обучение на студентите от всички специалности на университета по пет модула –биохимия, очни болести,  кардиология, дерматология и специален модул за дистанционно обучение на преподаватели в областта на иновативните медицински технологии. Разработен е и модул за чуждоезиково обучение. Достъп до Системата за дистанционно обучение имат общо 1 399 студенти и 40 лекари.

Със средства от проекта са осигурени 32 съвременни компютърни конфигурации, два сървъра, други устройства и специализиран софтуер, с които са оборудвани два компютърни кабинета за целите на дистанционното обучение, Центъра за дистанционно обучение и комуникационния възел на МУ – Плевен.

Финалът на този проект е всъщност началото на същинската ни работа, за да доразвием заложеното от проекта и да разширим възможностите на дистанционното обучение в университета, подчерта ректорът на Медицинския университет в Плевен поф. Славчо Томов.По неговите думи българското висше образование все още изостава от европейските и световните практики по отношение на дистанционното обучение и това трябва бързо да бъде компенсирано. Още повече, че самите студенти имат потребност от такъв иновативен начин на обучение и подготовка, поддчерта проф. Томов.

За успешната реализация на проекта работят координаторите гл. ас. Д-р Кирил Статев и доц.Пенчо Танчев и счетоводителя на проекта Анелия Луканова.

Общата стойност на проекта е 787 438 лв. осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...