Акценти
Начало / Общество / Безработни жени и младежи ще излизат от изолация чрез изкуство

Безработни жени и младежи ще излизат от изолация чрез изкуство

ново лого проект Ваньова

Младежи до 29 години и безработни жени от Плевен, Левски, Ловеч  и село Малчика ще получат възможност да излязат от социалната си изолация чрез включване в групи за придобиване на умения в различни видове приложни изкуства. Обучението им ще е в рамките на проекта „Развитие на механизъм за самопомощ и трудова реализация, чрез изграждане на умения  в приложни изкуства“, който се реализира от Сдружение „Център за европейско развитие и квалификация“ в партньорство със Сдружение на директорите на самостоятелни ученически общежития в България – Ловеч, и Народно читалище „Пробуда 1928“  – село Малчика, община Левски.

Проектът BG05/816 „Развитие на механизъм за самопомощ и трудова реализация, чрез изграждане на умения  в приложни изкуства“  се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.  www.ngogrants.bg.

IMG_6062 Ваня Ваньова проект

Целта на проекта е да развие и разпространи механизъм за самопомощ чрез изграждане на умения в различни приложни изкуства и да мотивира участниците от целевите групи за творческо мислене и иновативност, чрез използване на придобитите знания и умения, обясни Ваня Ваньова, проектен мениджър. А посредством изграждане на предприемаческа култура, ще се създадат условия и подкрепа за реализирането им на пазара на труда.

На  три информационни срещи през месец декември, организирани  в Левски, село Малчика, Ловеч и Плевен, е представен проектът пред безработни младежи и жени. Сега предстои да бъдат подготвени 7 обучители в четирите населени места, за да усвоят нови техники в декорацията на изделия с приложни изкуства. След което ще бъдат сформирани групи чрез попълване на анкетни карти, като в критериите за подбора са мотивация и желание за включване за участие в проекта и желание за усъвършенстване на умения и придобиване на нови знания.

IMG_6063 проект

Ще бъдат подбрани общо 76 лица от целевите групи младежи и безработни жени, като в Плевен и Ловеч групите ще са по 24 лица, в Левски – 20, в село Малчика групата ще е от 8 човека.

Обучението ще включва придобиване на умения за декориране с различни техники: декупаж, работа с филц – нетъкана вълна (техника “плъстене”) и други тъкани, декорации от хартия. С изработените по време на двумесечните обучения изделия ще се организират и проведат едноседмични изложби-базари в четирите населени места – градовете Левски, Плевен, Ловеч и село Малчика, през месец април 2015 г.

Паралелно всички участници ще преминат обучение за формиране на предприемаческа култура, като целта е обхванатите 76 безработни младежи и жени да насърчават уменията си и да работят за бъдещата си конкурентоспособност на пазара на труда.

Записването за участие в проекта става в офисите на Център за европейско развитие и квалификация на адреси: Плевен, ул. „Дойран“ 160, ет. 2, офис 9 и град Левски, в сградата на пощенската станция. Повече информация може да се получи и на телефон 0887 850 597.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Център за европейско развитие и квалификация“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...