Акценти
Начало / Общество / Акад. Георги Марков: Политиците ни трябва много да внимават в днешната ситуация

Акад. Георги Марков: Политиците ни трябва много да внимават в днешната ситуация

Нашите политици трябва  много внимателно да си  мерят приказките и  да не се увличат в реторика. Това коментира историкът академик Георги Марков по повод ситуацията около сваления руски самолет от Турция. При неизяснените все още условията около инцидента с руския самолет не бива да засвидетелстваме  прибързана лоялност, че сме съюзници с Турция,  отбеляза историкът и допълни, че нашите политици трябва много да внимават  и „да гледат напред, а не само до един мандат”.  В днешната ситуация има опасност за България,  защото тя е на моста между две религии, две цивилизации. Трябва да се внимава, защото големите държави често, за да избегнат сблъсък помежду си, жертват по-малките държави, каза още той.

Акад. Георги Марков участва днес в Плевен в Научна конференция „100 години от Първата световна война – участие и последици”, организирана от Община Плевен, Регионален академичен център Плевен, Регионален исторически музей Плевен, Военноисторически музеи Плевен и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

„Историческият опит показва, че понякога по един повод може да пламне голяма война. Малцина са  предполагали, че след атентата в Сараево ще се разгори Първата световна война,  която оставя следи през целия 20 век, та дори и днес. Защото от последиците на Първата световна война се родиха причините за Втората световна война, а тя роди Студената война, а от нейните последици се роди днешния ден. Поуката от Първата световна война е, че един конфликт може да се разгори световен пожар,  тъй като  не се знае кога този конфликт ще спре и дали някой може да го спре. За Първата световна война се е смятало, че ще свърши до Коледа на 1914 г, а тя продължава повече от четири години и взема 12 млн. жертви”, акцентира в изложението си акд. Марков, който говори по темата  за участието на България в Първата световна война и резултатите от нея.

В научния форум участва още полк. Димитър Зафиров от централното  ръководство на Съюза на офицерите от запаса и резерва, който представи темата   „Стратегически планове и развитие на военното действие от Българската войска през 1915 г.”.

IMG_5305

Форумът, който се провежда в Панорама „Плевенска епопея” беше открит от проф. д-р Мария Средкова – регионален координатор на  Национална академична мрежа – Плевен и доц. Милко Аспарухов – директор на Военноисторически музеи– Плевен.

IMG_5298

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...