Начало / Образование / Албена Тотева връчи Национални дипломи за отличен успех на двама зрелостници от Плевен

Албена Тотева връчи Национални дипломи за отличен успех на двама зрелостници от Плевен

Стефан Иванов Йоана Цекова

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Плевен Албена Тотева връчи почетното отличие на Министерството на образованието и науката Национална диплома на двама зрелостници от областта. Носителите на престижните награди са Йоана Цекова от Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) и Стефан Иванов от Математическата гимназия „Гео Милев“. На събитието присъстваха директорите на двете престижни плевенски гимназии – съответно Юри Тодоров и Ирена Борисова, преподаватели и старши експертът по средно образование в РИО Цветомира Добрева.

Почетното отличие на Министерството на образованието и науката Национална диплома е индивидуална награда и се присъжда на зрелостници, които имат общ успех 6,00 от курса си на обучение, и изявени способности в областта на науката и технологиите, изкуствата и спорта, поясни Албена Тотева. На тези условия в пълна степен отговарят и двамата зрелостници, предложени от директорите на своите училища на РИО – Плевен за наградите. Кандидатурите им са разгледани и одобрени от комисия с председател Цветомира Добрева, която ги е представила на Министерството на образованието и науката.

Йоана Цекова Албена Тотева

Впечатляваща е биографията и на двамата отличени младежи от Плевен. Йоана Цекова четири пъти е първенец на Националната олимпиада по френски език. Участвала е многократно в многоезично състезание, като през 2012 постига 1 място на Националния кръг за писане на френски  език и слушане на английски език. През 2013 г. печели 3 място на Национален конкурс „Маратон по писане“ на френски език, раздел Поезия. За учебната 2012/2013 г Йоана Цекова печели 1 място на Международен конкурс за млади поети в категория за млади участници и е удостоена с грамота от президента на Асоциацията на членовете на Ордена на академичните палми – Париж, Франция. Има отличие за рисунка от международен конкурс, участва активно в международни проекти на ГПЧЕ.

Йоана е приета в лицея „Анри IV“ в Париж, Франция, където ще продължи образованието си в областта на хуманитарните науки. Тя изказа специална благодарност на преподавателката си по френски език в ГПЧЕ Калина Пиркова, която нарече свой духовен учител.

Стефан Иванов Албена Тотева

Стефан Иванов показва отлични резултати по всички учебни предмети от 2006 г., когато започва обучението си в МГ „Гео Милев“. Постиженията му са в сферата на математиката и информатиката. Поканен е като лектор в Националната лагер-школа по информатика през септември 2013 г. във Варна. В 12 клас печели бронзов медал от Международен турнир по информатика през 2013 г., лауреат е на Националната олимпиада по информатика през 2014 г. Включен е в националния отбор за Международна олимпиада по информатика, която се състоя през юли 2014 г. Втори е в Националната ранглиста на състезателите по информатика от 12 клас за учебната 2013/2014 г. Стефан е общителен и сърдечен, ползва се с обичта и доверието на съучениците си, неизменен отговорник на класа и един от неговите лидери, споделя директорката на МГ Ирена Борисова. Избран е за знаменосец на училищното знаме.

Стефан ще продължи образованието си в Единбург, Шотландия, със специалност софтуерно инженерство. Той благодари за своите постижения на целия педагогически екип на МГ „Гео Милев“.

Албена Тотева

„Изключително съм горда с постиженията на нашите ученици. Всяка година ученици от Област Плевен участват и постигат призови места на различни инициативи от общински, регионален, национален и международен характер“, отбеляза Албена Тотева. Тя връчи отличията на изявените младежи и им пожела да постигат множество успехи в бъдеще, като не забравят от къде са тръгнали. А на техните ръководители пожела енергия и всеотдайност в бъдещата им работа.

В РИО – Плевен ще бъде създаден Регистър на отличените ученици от областта, като първите в него ще са Йоана Цекова и Стефан Иванов, информира Албена Тотева.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...