Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Проф. д-р Димитър Стойков: Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец

Проф. д-р Димитър Стойков: Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец

Топспециалистът от Плевен препоръчва плуването като полезно занимание, повишаващо имунитета

С различни събития и мероприятия в Плевен по традиция отбелязват „Денят на сърцето”. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност. Специалистите в града на медицината казват, че голяма част от продължаваме да живеем нездравословно. Във фокуса на проф. д-р Димитър Стойков е и всекидневната работа за хората. Встрани от кампанията за местни избори хирургът Димитър Стойков не е спрял да се грижи за пациентите години наред.
Плевенчани го познават като един от най-добрите специалисти в областта на хирургичните болести, преди да го видят в ролята му на работещ здраво кмет. Днес той оперира от сутринта и минути след визитацията в отделението го откриваме в малък кабинет на четвъртия етаж в плевенската болница. Увещаваме го за кратък разговор. Приема с уговорката да не го бавим заради чакащите пациенти.
„Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите”, споделя професорът и продължава: „Преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори. Тривиална истина. Тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.”
Статистиката за Плевен и общината не се различават много от националните данни, но пък информационните кампании и прояви в града са значими. Велосипедистите получават все повече пространство и алеи научаваме от фактите първо лице. Активността на хората е фактор за тяхното личностно здравословно мислене и все по-често се забелязват млади семейства, които записват децата си да спортуват.
Проф. Стойков препоръчва и плуването като изключително полезно занимание повишаващо имунитета. Самият той е отличен плувец и когато намери свободно време, е в басейна. „Уникално спортно съоръжение имат плевенчани за плуване, което стана факт тази година. Буквално се боря с ангажиментите, за да имам време за новия спортен комплекс и басейн“, с лека тъга отбелязва професорът. Питаме го каква е максимата за здраво сърце. Доктор Стойков повдига очилата си и усмивка ни отговаря: „Сърцата на хората са като светилници. Колкото по-често се грижите за тях, толкова по-ярко блестят”. На вратата се почука. Налага се да тръгва към следващият ангажимент.

купуването и продаването

Прочетете също:

Рекорден брой подадени сигнали за нарушения на изборите в Плевен

Рекорден брой сигнали са били подадени за нарушения по време на местните избори в област ...