Начало / Избори / Избори 2015 / Три решения на АС – Плевен по  изборни дела се обжалват във ВАС

Три решения на АС – Плевен по  изборни дела се обжалват във ВАС

Всички  16 дела, образувани  в Административен съд – Плевен  за обжалване на резултатите от Местни избори 2015, са приключени. Това информира Диян Добрев, съдебен администратор към АС-Плевен.

Само по три от решенията има подадени касационни жалби до Върховния административен съд в София.

По шест от делата съдът е потвърдил решението на съответната Общинска избирателна комисия, а по две има частична отмяна на решението на съответната Общинска избирателна комисия, а по едно дело съдът изцяло е отменил решението на ОИК. По тези дела съдът  е върнал изборните книжа за обявяване на действителните резултати от избора с оглед мотивите на съда.

Останалите седем дела, образувани по реда на Изборния кодекс в Административен съд – Плевен, са прекратени на различни правни основания.

При извършено сравнение между образуваните дела в Административен съд гр. Плевен след провеждане на „Местни избори 2011 г.” и на „Местни избори 2015 г.”, се констатира, че през 2011 г. са били образувани и разгледани над два пъти повече дела – 35 броя,  спрямо 16 дела през  2015 г., коментираха от правораздавателната институция.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...