Начало / Избори / Избори 2015 / Рекорден брой подадени сигнали за нарушения на изборите в Плевен

Рекорден брой подадени сигнали за нарушения на изборите в Плевен

Рекорден брой сигнали са били подадени за нарушения по време на местните избори в област Плевен. Това съобщи на среща с медиите в ОДМВР – Плевен комисар Валери Петков, началник на „Координационно -информационна дейност”.  Техният брой е 115, като от тях са образувани 9 досъдебни производства, 4 лица са с вече издадени присъди, а едно досъдебно производство вече е прекратено. Комисар Петков подчерта, че за Плевенската полиция подготовката за изборите е започнала още през летните месеци, тъй като кампанията е стартирала неформално още тогава.

От своя страна Владимир Николов, административен ръководител на Районна прокуратура – Плевен, и Иво Йолов, зам.-окръжен прокурор, обобщиха, че броят на преписките за двата тура на изборите, образувани на територията на Окръжна прокуратура – Плевен, е 90. Те допълниха, че четирима са вече осъдените за купуване на гласове – от Плевен, Долни Дъбник и двама от Крушовица, а в момента се работи и по пети случай. Двама пък са осъдени за хулигански прояви в Пелишат, тъй като са нахлули в нетрезво състояние в изборните секции.

Броят на преписките от първия тур в Районна прокуратура – Плевен е 33, като от тях 27 са приключени с отказа за образуване на досъдебно производство, тъй като в хода на съответните проверки не са събрани достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер. По пет от преписките са образувани две незабавни производства и едно бързо производство с осъдителни присъди. Две са образуваните досъдебни производства, по които още се работи. От втория тур има 20 преписки, осем от които са с отказа за образуване на производство. 12 от тях се работят, като от три броя бързи производства две вече са приключили. В това отношение може да се каже, че в национален мащаб Плевенската прокуратура е лидер по приключване на дела за престъпления, свързани с изборите, и то в най-кратки срокове.

Относно сигналите за инциденти в Гулянци и Буковлък, прокурорите коментираха, че не участват в политически борби и коментари и във всеки един от случаите, в които са констатирани нарушения, са предприети мерки. Специално за Буковлък по време на втория тур няма данни за постъпили сигнали, каквито бяха тиражирани от политическите партии в изборния ден и след това. Действително в Гулянци е имало 11 сигнала за нарушения по време на балотажа, но в рамките на 30 минути за всеки от тях е отреагирано и те са били разрешени.

Прочетете също:

Мъж и жена са задържани за кражба на пари от кутия за дарения в Гулянци

По искане на Районна прокуратура-Плевен, Районен съд-Никопол е определил мярка за неотклонение „Задържане под стража“ ...