Начало / Избори / Избори 2015 / Нов избор на кмет ще правят в Петърница

Нов избор на кмет ще правят в Петърница

В село Петърница ще правят нови избори за кмет, след като Върховният административен съд е оставил в сила решението на Административния съд в Плевен, с което е обявен за недействителен изборът на кмет на кметство Петърница, община Долни Дъбник. Това става става ясно от решението, публикувано днес на страницата на Централната избирателна комисия, с което се предлага на Президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на кметство Петърница.

Централната избирателна комисия приема, че ОИК Долни Дъбник е представила необходимите документи за обявяване за недействителен произведения на 01.11.2015 г. втори тур за избор на кмет на кметство Петърница. Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс и във връзка текстове от Закона за административно-териториалното устройство на Република България  нов избор за кмет на кметство се произвежда при условие, че броят на населението в кметството е над 400 души. Това изискване за население над 400 души в кметството се прилага за тези кметства, за които към 26.05.2016 г. няма обнародван указ на президента на републиката за насрочване на частични или нови избори съгласно § 144 от ПЗР на ИК.

Централната избирателна комисия е изискала от Главна дирекция „ГРАО“ справка за броя на населението към 28.05.2016 г. в Петърница. От получената справка е видно, че към 28 май 2016 г. населението на кметството е 1 629 души, поради което са налице изискванията за произвеждане на нов избор, и ЦИК следва да направи предложение до президента на републиката да насрочи нов избор за кмет на кметство Петърница, община Долни Дъбник, област Плевен.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...