Акценти
Начало / Общество / За втори път в Плевен се проведе Национален информационен ден на осиновяването

За втори път в Плевен се проведе Национален информационен ден на осиновяването

За втора година в Център за обществена подкрепа (ЦОП) в Плевен се проведе Националния информационен ден на осиновяването. Програмата започна с пресконференция за медиите от директора на Центъра Албена Димитрова.Тя припомни, че ЦОП – Плевен е комплекс от социални услуги, предназначени за деца и семейства с цел предотвратяване на изоставянето на децата и настаняването им в специализирани институции, превенция на насилието и отпадането от училище, деинстутиализацията и реинтеграцията на деца и т.н.
Ключовите цели тази година, свързани с информационния ден, са: да се обърне обществено внимание върху темата – осиновяване; да се спомогне за имиджа на осиновяването и правенето на стъпки в посока на разясняване на самия процес; повишаване информираността на родителите, осиновили деца относно всички въпроси, свързани с отглеждането и възпитаването им; популяризиране на услугата чрез предоставяната помощ и подкрепа на деца и родители. Албена Димитрова припомни, че миналата година участие са взели 17 града в страната и над 29 услуги за деца и семейства. Самата инициатива за провеждането на този ден е на Българската Аоциация Осиновени и Осиновители (БАОО).
Мероприятията на този ден са насочени към кандидат-осиновителите и хората, които още не са взели решение за осиновяване. Идеята е да им се покаже какви са възможностите за подкрепа на организацията, чрез срещи с хора, които вече са осиновили дете, обмяна на опит, професионални консултации и др. Анелия Димитрова допълни, че осиновителите имат възможност да станат част от група за взаимопомощ и за повишаване на родителските умения, които се сформират около вече предоставяни услуги за деца и семейства. В момента има виртуална такава група, но Димитрова бе категорична, че Центъра в Плевен има условия за създаване и на реална такава, така че ще се работи и в тази посока.
Не на последно място от Центъра за обществена подкрепа напомниха, че именно при тях могат да бъдат получени отговори на въпроси, свързани с осиновяването. Адресът на ЦОП в Плевен е: ул. „Георги Бенковски” 61.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...