Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Проф. Димитър Стойков: Без компромиси за бъдещето за Плевен

Проф. Димитър Стойков: Без компромиси за бъдещето за Плевен

Проф. Стойков, Вие се борите за втори кметски мандат в Плевен. Бъдете откровен, какво беше състоянието, което заварихте в Общината?

Управлението на общината изисква сериозно отношение в тези повече от сериозни времена. Общината е преди всичко човешки съдби. Който си мисли, че управлението на общината е песен и знае нотите, той просто лъже. За съжаление обаче, явно някои хора са го приемали точно игра да неистини, да не употребявам и по-груба дума. Но, що за градоначалник е този, която не изплаща възнагражденията на своите служители редовно.Факт с категорична сила. За по-малко от годинауспяхме да стабилизираме устойчиво финасите на местната власт. Ще отбележа и непрестанната работа  по подобряване структурата на бюджетните звена и всекидневна работа на всички служители в администрацията, на които съм благодарен.

Всъщност  целите от програмата Ви за Плевен през последните четири години бяха ли постигнати?

От 2011 година до сега Община Плевен реализира повече инвестиции спрямо последните 16 години. Без личната намеса на премиера Борисов това нямаше да е факт. Представяте ли си какво означава това, буквално захвърлен в нищото град да се съизмерва с най-добрите примери. Днес повече от средствата от външно финансиране са управлявани успешно единствено и само в полза на хората от региона. Само по европейски програми общината осигури над 2100 работни места. И ще продължим по същия начин. Нови над 1200 работни места предстои да бъдат открити в следващия управленси период. Очакваме още близо хиляда човека да намерят професионална реализация през следващите до две години. Имам уверението на централната власт в лицето на премиера, че добрата координация се поддържа с добра съвместна работа.

Казвате подкрепа и съвместна работа, бъдете по-конкретен. Какво искате да ни кажете?

Още в началото на мандата си дадохме сметка, че основната възможност, която не бива да пропускаме, е работата по европейски програми. И успяхме, защото хората в моя екип са професионалисти с опит. Едни от важните казуси, които успяхме да решим, е  за децата на младите семейства в града. Така две нови детски градини са факт, на който се радват предимно децата. За да няма спекулации по темата внасям едно уточнение. Детските градини са абсолютно безплатни за плевенчани. Едната е изградена със средства по европейска програма, а другата – с пари от правителството на г-н Борисов. Можете ли да повярвате, че това бяха първите детски градина в Плевен от 25 години насам. Наред с това и обновен изцяло площад, който продължава с втори етап.  Създадохме една прекрасна градска среда в Плевен само за един мандат. Подменихме и остарелия тролейбусен парк с 40 блестящи тролея. И още един шокиращ факт  – в Плевен не е имало нови тролеи от 1985г.

И все пак, за какво не Ви стигна времето през този мандат?

Имаме да решаваме казуси, които са залежавали по чекмеджетата на старото управление години наред. Проектиране и изграждане на допълнителни зони за чистота и хигиена в ж.к. Сторгозия, ж.к. Дружба, ж.к. Дружба 2 и ж.к. Мара Денчева. Окончателно справяне с казуса “Презастрояване в централната градска част” и изграждане на два нови паркинга в централната част. Ремонт и реновиране на тротоарната настилка по улица “К.Константинов” и реновиране на спирките на градския транспорт по улицата. Добавяне на нови тела за сметосъбиране и разделно сметосъбиране по протежение на цялата улица.Реновиране на района около чешма “Балаклия”, ул. “Добрич” и пл.”Добруджа”.Обявяване на конкурс за проект и обществено обсъждане за реновиране и блогоустройство на района около галерия “Илия Бешков” до средата на 2016 година и начало на дейностите до края на годината. И още конкретни дейности има. Те са включени в програмата за управление на 2015 -2019 година, с която запознаваме хората в нашите директни срещи.

Един последен въпрос в това блиц интервю. Каква човешка максима изповядвате?

Може и да го приемете еретично, но ще го споделя с Вас. Понякога човек може да изгради страхотна кариера и да се радва на блестящ успех за определен период от време, благодарение на това, че е държал в покорство другите. Повече от дванайсет години системно, тук в нашия град, експерти и качествени хора бяха поставяни в ъгъла за сметка на един двама любимци. Те и днес са любимци и кукли на конци. Плевен има и друга категория граждани. Тези, които се радват на успех година след година, след година, и те са онези, които постъпват почтено.  Това е лесната за разбиране истина от мен.

купуването и продаването

Прочетете също:

Рекорден брой подадени сигнали за нарушения на изборите в Плевен

Рекорден брой сигнали са били подадени за нарушения по време на местните избори в област ...