Акценти
Начало / Култура / Седем  премиери за една година на сцената на ДКТ „Иван Радоев”

Седем  премиери за една година на сцената на ДКТ „Иван Радоев”

Седем премиерни спектакъла – четири за възрастни и три за деца, е направила трупата на Плевенския драматичен театър за една година. Този добър резултат отчете днес пред журналисти директорът на театъра Васил Василев, който преди година пое неговото ръководство. Тогава той обеща, че ще се стреми в театъра да бъдат правени добри в художествено отношение спектакли, с които да провокира публиката. Резултатите до днес показват, че това негово намерение се изпълнява. В ДКТ „Иван Радоев” се играят  три премиерни спектакъла на гост-режисьори – „Цимбелин” на Лилия Абаджиева „Балада за Георг Хених” на Крум Филипов и „Вишнева градина” на Василий Сенин, и „Българите идат” на плевенския режисьор Димо Дешев. При  „Вишнева градина” се случва нещо необичайно – вече 10 представления и за всяко едно идват зрители от София, за да го гледат, изтъкна Васил Василев. Той обясни, че това е спектакълът, с който искат да привлекат публиката да дойде, за да го гледа в Плевен.

В кукления отдел на театъра премиерните заглавия са „Тигърчето Спас и малкото голямо слонче” на Сашо Качов, „Коледна приказка” и „Ах, този змей” на Милена Мавродиева. Важно нововъведение при детските спектакли са представленията от 18 часа, което се приема много добре и тази традиция ще продължи, каза Василев.Без да издава подробности директорът на театъра съобщи, че за малките зрители ще има изненади през целия месец юни, както и за Празника на Плевен на 15 май.

За тази една година направихме много провокации, за да върнем публиката в зала и успяхме, заяви Васил Василев. Той посочи, че от началото на годината в театъра са влезли 16 000 зрители, което е със 7 000 повече в сравнение със същия период на предходната година.

В Плевен театърът е жив именно заради хората и заради зрителите, и за мен е голяма чест да радвам тази публика с провокативни заглавия, които, смело мога да кажа, са на световно ниво, заяви Васил Василев.

В подкрепа на думите си той съобщи, че театърът има договори за участие в два фестивала в чужбина –  Шекспировият фестивал в Битоля, Македония и във фестивал в Дубровник. Водят се преговори за още три международни фестивали в чужбина. Спектаклите, които са в международното наблюдение са „Цимбелин” и „Вишнева градина”. През месец май ще участват в два театрални фестивала в България – в Шумен с „Балада за Георг Хених”  и в Благоевград с „Вишнева градина”. Това ще е и дебютът на този спектакъл извън плевенска сцена.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...