Акценти
Начало / Култура / Защо Василий Сенин качва публиката на сцената във „Вишнева градина”

Защо Василий Сенин качва публиката на сцената във „Вишнева градина”

На 10 март на сцената на ДКТ „Иван Радоев” ще бъде премиерното представление на „Вишнева градина” на Чехов. Само по себе си това е вече събитие, а когато режисьор на спектакъла е руснак и то не кой да е, а Василий Сенин, това вече е знакова част от историята на плевенския театър.

Василий Сенин за втори път работи с плевенската трупа. Първата му среща с нея е в „12-та нощ” на Шекспир. Спектакъл, който се помни от зрителите с модерния, нетрадиционен прочит на шекспировия текст, с изключително ефектната визия и майсторски разгърнатите образи.

„Вишнева градина” обещава също да бъде запомнящ се спектакъл. Но не с ефектна визия, защото сценография няма, а с разгръщането на образи. „С „Вишнева градина” на Чехов започва нов етап в драматургията. Това не е драматургия на репликите и монолозите, а драматургия на ситуацията. Чехов разказва история на този сложен език – чрез ситуациите. Тя е сложна за работа, защото във „Вишнева градина” няма отделни сцени, даже ми се струва че няма главни и второстепенни роли, до такава степен хората там са равни. Там има ситуация. А за актьорът, най-сложното е да разбере мястото си в тази палитра. Това е много трудно. Радвам се, че на репетициите този процес започна. Гледам на спектакъла като жив продукт, който в хода на диалога с публиката ще продължава да се развива”, сподели пред журналисти режисьорът Василий Сенин.

Любопитен елемент от режисьорското решение е, че публиката ще бъде качена на сцената и зрителят ще гледа към празните места в залата. „На първо място това е много красива зала и за много хора ще е любопитно да я видят от този ъгъл”, обясни режисьорът. Но в случая Сенин вижда красивата театрална зала като метафора на вишневата градина. „Такъв ли трябва да е театърът –  с плюш, с полилейте, такъв какъвто е построен преди 100 години. Това храм ли е или мавзолей. Ако е храм, чий е – на Ерос или Танатос. Според моето мнение съжалението и безсмислената красота са разрушителни”, казва режисьорът и допълва, че това, че седналите на сцената зрители гледат към седалките в салона е интересен вътрешен ефект в контекста на пиесата.

Той е доволен, че е успял да зарази всички със своя интерес. Само за месец те са успели да подготвят премиерата. Актьорите пък приемат работата си със Сенин като уъркшоп. „За много от нас това е първа среща с Чехов. Всички сме чували какво е да играеш Чехов и е лично постижение да изиграем тези роли.За нас се преобърнаха представите за актьорската игра. Благодарим на Вася за това, което направи за нас”, каза от името на актьорите Георги Енчев. Нина Илиева добави само една дума за работата им с Василий Сенин – безкомпромисен.

Премиерата е на 10 март от 19 часа и на 11 март от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев”.

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...