Акценти
Начало / Култура / „Балада за Георг Хених” – поредното събитие на плевенска сцена

„Балада за Георг Хених” – поредното събитие на плевенска сцена

„Балада за Георг Хених” ще бъде събитие. В това е убеден режисьорът Крум Филипов дни преди премиерата на най-новия спектакъл в ДКТ „Иван Радоев”. Пред журналисти днес той разказа, че постановката е изцяло по сюжета на произведението на Виктор Пасков. Събитията се въртят около Георг Хених и малкия Цар Виктор. Започва баладично, преминава в социална комедия от Брехтов мащаб, за да завърши като антична трагедия, добави режисьорът. Цялото действие преминава през очите на дете. И въпреки че е спектакъл на европейско ниво, не е елитарна хрумка. Разчита се основно на актьорската игра, човещината се издига като контрапункт на ежедневието, а посланието е – още имаме души. Крум Филипов благодари на чудесния актьорски състав, а най-голямата му благодарност е за срещата с Христо Домусчиев – Бебо, който ще изиграе Георг Хених и цигуларят Кристофър Кем, избран за ролята на Цар Виктор. В спектакъла своя дебют на плевенска сцена ще направят Бориса Сарафова и Евелин Костова. На сцената ще видим общо 16 актьори от плевенската трупа. Премиерата е на 9 и 10 февруари.

Ще има хора, на които спектакълът ще хареса, ще има и такива, на които няма да хареса и това е нормално, с усмивка отбеляза Бебо. Актьорът сподели и любопитен факт за плаката на събитието. Снимката е направена от Крис в коридора към репетиционната. Но внушението и символиката й се оказват най-подходящи за илюстрация на „Георг Хених” – светлината, духовността, към която трябва да вървим.

„Много съм радостен, че участвам в този спектакъл, че режисьорът ми се довери и покани един уличен музикант. Явно няма случайни неща, защото аз се занимавам с любителски театър от 5-6 години. Винаги съм харесвал идеята за звука и картината заедно. И смятам, че за един музикант е важно да бъде артист също толкова, колкото и музикант”, сподели 19-годишният Кристофър, който е завършил плевенското НУИ „П. Пипков” с виола и посещава Театралната студия при ДККТ „Иван Радоев”.

Режисьорът е имал намерение да направи кастинг в Музикалното училище, но идвайки за премиерата на „Цимбелин” виждат със съпругата си Кристофър на улицата как свири. Тогава решават, че това е техният герой. Почти по същото време, отново на улицата, го вижда и директорът на театъра Васил Василев и го кани да свири пред театъра преди премиерата на Шекспировата пиеса.

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...