Акценти
Начало / Култура / След премиерата на „Цимбелин” в Плевен – спектакъл, който е събитие в национален мащаб

След премиерата на „Цимбелин” в Плевен – спектакъл, който е събитие в национален мащаб

Спектакълът „Цимбелин” би могъл да бъде събитие в културния живот не само на Плевен, а и в национален мащаб. Думите са на председателя на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев, споделени минути след премиерното представление на „Цимбелин” снощи на сцената на ДКТ „Иван Радоев” в Плевен. С тях той обобщи мнението на всички, чиито овации дълго не стихнаха в салона след края на спектакъла.

Режисьорът Лилия Абаджиева, един от най-добрите познавачи на творчеството на Шекспир, поднася на публиката спектакъл, в който всеки детайл е изпипан до съвършенство. „В този сложен материал, какъвто е пиесата на Шекспир – „Цимбелин”,  Лилия Абаджиева е направила умела симбиоза от гротеска, театър на сенките, театър на куклите, психологизъм”, каза театралът Олга Никифорова от Москва. „Актьорите се справят прекрасно с този много сложен жанр и съм удивена от играта им. Надявам се, че този спектакъл ще има дълъг живот”, каза още тя и добави, че ще покани Плевенския театър да гостува с „Цимбелин” на фестивали, които тя организира в Русия.

img_5714cimbelin

На сцената в „Цимбелин” излизат само мъже. Ролите режисьорката е поверила на  Петьо Кръстев, Георги Енчев, Сергей Константинов, Адриан Филипов и младото попълнение актьори – Васил Асенов, Васил Витанов, Асен Данков, Георги Кацарски и Антъни Пенев. Генади Николов е в ролята на Цимбелин, а гост актьорът Стоян Радев изпълнява ролята на кралицата, втора съпруга на Цимбелин.

„Този спектакъл е най-невероятното нещо, което ми се е случвало досега в живота. Срещата с тези актьори, с този режисьор – уникална атмосфера, уникално преживяване, които ще помня цял живот. Нека публиката дойде и гледа спектакъла, защото не е за изпускане”, сподели силно развълнуван след представлението  Асен Данков, който изигра ролята на пратения в изгнание беден съпруг на принцесата, единствената дъщеря на Цимбелин .

img_6551cimbelin

Впечатляващата сценография и костюмите в спектакъла са на Васил Абаджиев.

 „Цимбелин” е едно ново начало за плевенския театър, който доста време беше избутан в ъгъла. Като актьор съм горд и щастлив, че присъствам на това ново начало, ударно поставено с постановката на Лилия Абаджиева, каза още Христо Мутафчиев.

Снимки: ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен

img_5975cimbelin

img_6490cimbelin

14509162cimbelin

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...