Акценти
Начало / Култура / Плевенската филхармония и Хоровата формация „Гена Димитрова” очароваха публиката в зала „България”

Плевенската филхармония и Хоровата формация „Гена Димитрова” очароваха публиката в зала „България”

KOL3

Близо двучасовият концерт „Ода за света” завладя публиката в пристижната столична зала „България” с феерия от звуци, светлини, емоция и танци. Съвместният проект на Плевенската филхармония, Хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и солистите певеца Орлин Горанов и примата Еделина Кънева впечатли с вълнуваща програма, прекрасни изпълнения и изискана визия на артистите. Под палката на световноизвестния маестро Мартин Пантелеев прозвучаха произведения от Пучини, Бизе, Щраус, Лехар, Бърнстейн, Лоу и др.

KOL

Класата си на доказани професионалисти демонстрираха още в самото начало на концерта плевенските инструменталисти и певци с изпълнение на хор из операта „Кармен“ от Ж. Бизе. След това музикалното пътешествие през разностилни произведения отведе публиката далеч отвъд очакванията й. Впечатляващите солови и дуетни изпълнения на обичаните Орлин Горанов и Еделина Кънева покачваха интензитета на аплаузите и емоцията в залата с всяко следващо изпълнение. Оперната прима блестеше на сцената с превъплъщенията си, между които ария на Виля из оперетата „Веселата вдовица“ от Лехар и ария на Мария из мюзикъла „Уестсайдска история“ от Л. Бърнстейн. Както винаги, и двамата солисти бяха изключително искрени в музикалните си послания, артистични и с чувство за хумор.

KOL2

За приказната и празнична атмосфера на концерта допринесоха малките и доказаните балерини от студио „Вая денс“, които танцуваха в залата. Орлин Горанов и Еделина Кънева съвместно с колегите си от Хоровата формация изпълниха и три песни на български език – „Откровение“, „Ода за света“ и „Коледа“. Не липсваше и Дядо Коледа, който се появи изненадващо в залата и рапираше в последната песен.

KOL8

Артистите приключиха музикалния празник с пожелания към публиката за Весела Коледа и Честита Нова година. Препълнената зала обаче не пожела да се раздели със силната емоция и продължи да аплодира на крака изпълнителите, които излизаха 2 пъти на бис.

KOL5

Сред публиката бяха популярни лица като режисьорът Андрей Слабаков и съпругата му Ернестина Шинова, композиторът Андрей Дреников, бившият финансов министър Милен Велчев и много други. Плевенското присъствие в залата също беше сериозно, като свидетели на концерта станаха представители на Община Плевен, общински съветници и др. Обичаната плевенска диригентка Мария Мъркушева, която от години живее в столицата, поздрави след финала на концерта артистите и сподели, че са й създали истински коледен празник.

KOL1

Изпълнителите получиха кошници с цветя и букети от името на местните управляващи в Плевен, от МБАЛ „Свети Панталеймон“ и др. институции и общественици.

Концертът беше записан от БНТ и ще бъде излъчен на 24 декември. Оранизаторът на музикалното събитие предвижда то да бъде мултиплицирано в Античния театър в Пловдив и в Летния театър във Варна през месец май 2014 г.

Снимки: Никола Попов

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Еделина Кънева наистина е Прима!Но не и оперна.ОПЕРЕТНА!