Акценти
Начало / Любопитно / Зимата няма да е люта, смята биологът доц. Иван Райчев

Зимата няма да е люта, смята биологът доц. Иван Райчев

доц. д-р Иван Райчев

Няма биоиндикатори, които да показват, че ни чака люта зима, смята биологът доц. д-р Иван Райчев, ръководител на отдел „Природа” на Регионалния исторически музей в Плевен. Такива биоиндикатори са охлювите и червеите, които още не са се заровили дълбоко в почвата. Колкото по-дълбоко се заравят в почвата, толкова по-сурова ще бъде зимата, обясни Райчев.

Признак за мека зима е и фактът, че много от дърветата още имат листна маса, което подсказвало, че растенията усещат благоприятно време.

Човек трябва да умее да разчита знаците на природата и да ги тълкува, за да му внасят яснота за климатичните и сезонни промени, каза доц. Райчев и добави, че можем да сме спокойни за тази зима, защото засега няма признаци че ще е много студена.

Днес времето се характеризира с бързи и резки промени, затова не са изключени изненади, но те ще са с няколкодневна продължителност, поясни още природозащитникът.

Той все пак посъветва добрите стопани да не пропускат да увият асмите, да загребат розите и да приберат продукцията в подходящи помещения. А когато стане много студено, хората да стоят повечко на топло, посъветва той.

плевен

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...