Акценти
Начало / Култура / Ново съвместно библиофилско издание представиха Калин Донков и академик Светлин Русев

Ново съвместно библиофилско издание представиха Калин Донков и академик Светлин Русев

Калин Донков - книга

Почитателите  на изящното слово и изобразителното изкуство получиха една невероятна вечер с творчеството на двама обичани автори – поетът Калин Донков и художникът акад. Светлин Русев. В галерия „Колекция Светлин Русев” те представиха поредната си ,оказа се пета, обща книга – „Ето я нощта”. Новото библиофилско издание беше представено от поетесата Валентина Атанасова, след което директорът на Драматичния театър Илко Иларионов прочете няколко произведения, включени в книгата.

Стихове, които спират дъха ти, които те карат да размишляваш за човешкия живот, каза в представянето си Атанасова, а в типичния за него стил акад. Русев добави: „Разбрах, че Калин е голям поет, като чух как представи стиховете му Илко Иларионов. Това е един от редките случаи, когато поетът е представен по достоен начин от един артист”.

Илко Иларионов

Пред препълнената докрай зала на галерията Калин Донков сподели, че за него е особено важно, че книгата е създадена изцяло от плевенчани, което я превръща в плевенско събитие. Той разказа, че от години са се стремили към създаването на книга с елегии. В „Ето я нощта” събрахме светли елегии, които звучат замислено, леко тъжно, но след прекрасното изпълнение на Илко Иларионов разбрах, че елегиите ми могат да звучат и весело, добави Калин Донков..

Рисунките в книгата са създадени специално за нея, но не са илюстрация на стихотворенията.  Направих цикъл рисунки, които да се докосват до атмосферата, да са близки до състоянието на стиховете на Калин, уточни акад. Русев. Според поета неговите рисунки в есенно-зимни тонове са дали нов живот на стихотворенията му. Част от включените творби са още от момчешките му години и за първи път се публикуват.

книга представяне

На представянето на книгата гости бяха началникът на отдел „Образование и култура” в Община Плевен – Йонита Иванова, и Румен Петков – областен председател на БСП – Плевен. Музикален поздрав поднесе хор „Звъника” с ръководител Ваня Делийска.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Валентина Атанасова

    Антоанета Костова и Плевен-инфо са върхът!