Акценти
Начало / Любопитно / В неделя връщаме часовниците с час назад

В неделя връщаме часовниците с час назад

В 4 часа на 27 октомври , неделя, връщаме часовниците с един час назад и преминаваме към зимното часово време.часовник

Според специалистите на човек са необходими поне три седмици, за да пренастрои биологичния си часовник към зимното часово време. Даже вече има създаден термин за това – десинхроноза (или нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник).

В помощ идват здравните съвети, които да направят прехода по-плавен и по-безпроблемен. Според Здраве.бг промяната е изпитание за имунната система на организма, което провокира изостряне на хроничните заболявания (астма, хипертония, язва, ендокринни проблеми). Освен това през този период нервите са особено “опънати”, т.е. по-чувствителни към стрес и неприятни изживявания. Промяната на часовото време на нашето психологическо състояние: бързо се уморяваме, не ни се работи, настроението ни е лошо.

Затова съветът е да се спи повече – поне два часа допълнителен сън, да се намалят малко оборотите и да се спортува повече.  Друг съвет е да ядем повече, като се поглезим с диета, близка до средиземноморската – с повече плодове, зеленчуци, морски дарове и зехтин. Няма да е излишно, ако подсилим тялото с допълнителен прием на витамини.

Знаете ли още, че:

• връщането на стрелките с един час назад предизвиква безсъние, хронично недоспиване и понижаване на работоспособността средно с 10%

• през първата седмица от новото часово време броят на сигналите в бърза помощ се увеличава с 12%, броят на самоубийствата – с 6%, а броят на нещастните случай – с 1/3.

• всеки пети човек закъснява за някъде.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...