Акценти
Начало / Общество / Няма застъпници за пътна безопасност сред плевенските младежи

Няма застъпници за пътна безопасност сред плевенските младежи

kat

Няма застъпници за пътна безопасност сред плевенските младежи. Това коментира за infopleven Даниел Ванков, председател на сдружение „Отворена младеж“. Никой от младите хора в областта не е проявил интерес до момента към проекта „Застъпници за пътна безопасност“, който вече тече в цялата страна. Целта е инициативни млади хора да създадат заедно с организацията послания в областта на пътната безопасност и да ги разпространяват сред населението, независимо дали те са шофьори или пешеходци. Мотото на проекта по програма ”Младежта в действие” е ”Да спасим 25 000 живота”. В инициативата могат да се включат всички младежи, които желаят да помогнат в превенцията на пътнотранспортните произшествия, като съберат екип от ръководител и трима изпълнители. Младежи ще сформират екипи във всички области в страната и ще извършват превенция на рисково поведение на пътя.

„За мое най-голямо учудване на територията на голяма част от България няма достатъчен реален интерес за включване в проекта и получаване на подкрепа. Това можете да видите като изберете област от интерактивната карта на страницата на проекта. Тук идва въпросът дали у нас няма проблем с безопасността по пътищата, дали няма активна политика за решаването му, или ние грешно сме разбрали обратната връзка и няма нужда от безвъзмездна подкрепа“, коментира Ванков. Тези и други въпроси той е задал на всички институции, които потенциално имат интерес към повишаване на безопасността на пътя – общини, областни управи, РЗИ, РИО и т.н., като се надява и на тяхната активна намеса, за да бъде постигнат заложения капацитет за привличане на три екипа от млади хора от всяка област на страната. Регионалната здравна инспекция в Плевен вече е откликнала на призива и е продеставила информацията за проекта на училищата в областта, информира на пресконференция д-р Ирина Джикова.

До момента най-будни и активни са младежите в Русе, където вече име сформирани и действащи екипи. „За нас е много интересно какво кара младите русенци да заемат отговорна позиция и да се борят за решаването на проблемите си, а младежите от други области да не са толкова активни“, добави Ванков.

Участниците в проекта ще получат пакети с информационни и комуникационни материали (тениски, химикалки, значки, рефлектиращи гривни и светлоотразители) и чифт алкоочила. Ще бъдат изпратени по три пакета до всички области на България. Десетте най-добре справили се екипа ще получат пакети с информационни материали на стойност 600 лева и 5 награди от 3000 до 250 лева.

По проекта ще бъдат раздадени общо 137 различни награди на различни етапи в рамките на една година на различни екипи от цялата страна, занимаващи се с проблематиката на пътната безопасност. Материалите са разработени в отговор на обратна връзка за нужди на местно ниво и така е настроен календарът на проекта, че те да достигнат до тези, които искат да ги използват преди Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП 17 ноември 2013 г.

Всички участници в проекта „Застъпници за пътна безопасност” ще участват в първата ”Младежка среща на върха по въпросите на пътната безопасност” на национално ниво.

23% от младите хора смятат, че провеждането на информационни и превантивни кампании е най-ефективният начин за намаляване на жертвите по българските пътища в краткосрочен план. 19% смятат същото, гледайки и в дългосрочен аспект. 37% от младежите са на мнение, че превантивните кампании имат най-голям ефект за повишаване на информираността сред участниците в движението по пътищата.

Това показват резултатите от проучване на сдружение „Отворена младеж“, проведено от 6 до 19 октомври тази година, като част от кампания „Безопасно и икономично – шофирай еко-ЛОГИЧНО!“. В него са участвали 766 младежи от градовете Благоевград, Кюстендил, Враца, Видин, Шумен, Добрич и Варна.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...