Акценти
Начало / Култура / Борба, залози, вариете в сградата на Драматичния театър

Борба, залози, вариете в сградата на Драматичния театър

За няколко дни красивата сграда на Драматичния театър ще бъде арена на истински борби със залагания, каквито са се случвали в началото на миналия век в Америка. От 29 април до 4 май в сградата на Плевеннския театър ще се снима част от руската филмова продукция за големия борец, руския Херкулес – Иван Подубни. Тук ще бъдат заснети кадри от състезание по борба, а интериорът на театъра ще пресъздава бар-вариете.

За снимките в Плевен екипът на филма набира статисти, които ще участват в масовките на няколкото снимачни дни.

Красивите фоайета и зали на Драматичния театър с елегантния си интериор са предизвиквали не веднъж интереса на български и чуждестранни филмови екипи. Съвсем наскоро в театъра бяха заснети сцени от филма „Компания от герои”, действито на който се развива през Втората световна война. За няколко часа тук се пренесе  операта в Щутгард, в която героите от филма са на представление.

Красива и внушителна, сградата на Драматичния театър „Иван Радоев“ в Плевен съперничи на най-забележителните творения на архитектурата. Тя е построена през 1893 – 1995 г. по проект на австрийския архитект Вячеслав Гаварда. С неповторимата атмосфера на стил и изящество, този уникален дом на Мелпомена е идеално място за  различни срещи с изкуството.

Съдбата на сградата е не по-малко драматична от съдбата на героите, които се подвизават на сцената й. Два пъти в нея избухват пожари, едият от които изпепелява уникалната красива завеса. Възстановена по-късно по проект на художника Тома Трифоновски. Архитект Иво Петров и скулпторът Димитър Цанков са авторите на сегашния интериор на залите и фоайето на Драматичния театър.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...