Акценти
Начало / Култура / Плевенски преподавател прави първия майсторски клас по тъпан в Кан

Плевенски преподавател прави първия майсторски клас по тъпан в Кан

Преподавателят по ударни инструменти от НУИ „Панайот Пипков”  Симеон Серафимов е провел първият в Кан международен майсторски клас по тъпан. Участниците в него са около 20 студенти на възраст между 17 и 20 години от консерваторията в Кан и в Ница. Пред участниците известният плевенски преподавател е представил различните модификации на типичния български инструмент, който искрено впечатлил студентите с възможностите си за звукоизвличане. Допълнителни емоции предизвикали нашите неравноделни тактове. В края на майсторския клас обаче всички показали завидно умение да възпроизведат български ритми на тъпан. За особената атмосфера допринесло и участието на възпитаничката на Плевенското училище по изкуствата – Василена Серафимова, която в момента се реализира като изпълнител на ударни инструменти във Франция.

Майсторският клас на Серафимов е част от културния обмен между  НУИ „Панайот Пипков” и Консерваторията в Кан, началото на който е поставен през 2004 г. Тази година в  средата на април в Кан по покана на културната асоциация Art-Prestige  и на Венцислава Шойкова, преподавател в Консерваторията и дъщеря на дългогодишния директор на НУИ „Панайот Пипков“ – Божко Шойков, заминават перкусионен ансамбъл „Акцент” и акордеонният ансамбъл „Акордеомания”. Пътуването е подпомогнато финансово от Национален фонд „Култура“ – програма „Мобилност“ и Община Плевен.

Целта на културния обмен е да даде възможност на учениците за изява на международна сцена, а на преподавателите да  обменят опит.

Така например ръководителите на „Акордеомания” – Ценка Тодорова и Румен Тодоров, имали уникалния шанс да се срещнат с един от най-известните педагози по акордеон Люсиен Галиано. 85-годишният музикант доставил незабравимо преживяване на българските акордеонисти, участвайки като солист в тяхно изпълнение по време на концерт. След който, домакините сюрпризирали гостите с подарък запис на концерта.

Акордеонистите от плевенското училище имали изпълнения и пред съвсем малки деца. „Парадоксално е, че във Франция, където акордеонът е почти народен инструмент, има отлив от него. Затова организаторите ни помолиха да направим този концерт, за да може чрез таланта на нашите деца да предизвикаме интерес към инструмента”, обясни Августина Серафимова, преподавател в НУИ „Панйот Пипков”.

Музикантите от „Акцент” и „Акордеомания” имали щастието да участват в един концерт с изявени музиканти от асоциация Art-Prestige. Редом с нашите деца на сцената застанали   флейтисти, цигулари, пианисти и виолисти от Консерваторията в Кан. Впечатлени от високото изпълнителско ниво на нашите деца, спонтанно френските музиканти си пожелали нова среща на сцената. Така се родила идеята за национален майсторски клас в Плевен. От Жечка Димитрова, директор на НУИ „П. Пипков” научихме, че френските музиканти  в края на февруари следващата година ще дойдат тук, за провеждане на тези майсторски класове, които ще завършат с концерт, посветен на Трети март.

„Времето не е избрано случайно, защото искаме да продължим това, което нашият домакин Венцислава Шойково направи по време на всичките ни концерти във Франция – винаги се явяваше в народна носия”, подчерта Жечка Димитрова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...