Акценти
Начало / Култура / Цецка Цачева: Компютърът не може да замени комплекса от възприятия, когато си в центъра на една панорама

Цецка Цачева: Компютърът не може да замени комплекса от възприятия, когато си в центъра на една панорама

Живеем в уникално време, когато комуникацията е мигновена и се случва само с едно натискане на копчето на компютъра. Затова възможностите на модерните технологии ще се използват все по-широко за представяне на възможностите на една панорама. Но, според мен, нищо не може да замени онзи комплекс от усещания и възприятия , които човек изживява, когато се намира в центъра на панорамата, в тази окръжност от възприятия. Това каза в приветствието си към участниците в 21-та Международна конференция на панорамите председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя откри международния форум, който се провежда в Плевен под нейния патронаж.

„В Плевен всяка улица, всеки парк носят усещането за историчност. Но особено силно е това усещане на онзи връх, на който стои Плевенската панорама”, подчерта Цецка Цачева и допълни, че магията на панорамата е нещо, което носиш цял живот в себе си. Тя сподели, че винаги, когато влезе в Плевенската панорамата, има усещането, че  я вижда за първи път.

В приветствието си Цецка Цачева се спря и на основната тема на конференцията  за отразяването на битките в панорамите. „Всяка битка е продиктувана от защита на кауза. Но във всяка битка има много насилие и много кръв, има много героизъм. Но аз съм убедена, че всеки добронамерен зрител може да открие красотата на природата, човечността, хуманните отношения. Тези послания носи Плевенската панорама”, подчерта Цачева.

Тя благодари на организаторите, че са избрали Плевен за домакин на този важен важен международен форум и изрази увереност, че по време на пленарните заседания  ще се чуят много новаторски възгледи.

Първото пленарно заседание днес беше посветено на представяне на Плевенската панорама в три пленарни доклада, засягащи отразяването на битката за Плевен и Руско-турската война от 1877-1878 г., историята на създаване на Панорамата и управление и финансиране на музея.

След което е предвидено посещение на Плевенската панорама.

21-то издание на Международната конференция на панорамите се посвещава на 135-та годишнина от освобождението на Плевен по време на Руско-турската война 1877/78 г., 105–та годишнина от създаването на Военноисторическите музеи в България и 35-та годишнина от изграждането на панорама Плевенска епопея 1877 г.”

Основната тема на форума е „Исторически битки във формат Панорама – послания и предизвикателства”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...