Акценти
Начало / Здравеопазване / Бойко Борисов: Твърдо – Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще е в Плевен

Бойко Борисов: Твърдо – Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще е в Плевен

“Решението ни за седалището на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е твърдо – ще бъде в Плевен”, така министър-председателят Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос в кой град ще бъде разположен съветът.

На 4 септември депутатите решиха да бъде създаден Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Новата структура ще е със статут на държавна комисия. Това предвиждат промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които парламентът прие на първо четене.

Когато преди време правителството прие на свое заседание идеята, финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че седалището на новия Национален съвет ще бъде в Плевен, защото там има много добър Медицински университет и наблизо е и Стопанската академия в Свищов.

Според министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, ако Националният съвет по цени и реимбурсиране е със седалище Плевен, това “сериозно ще затрудни работата”. Но единствено Народното събрание ще реши този въпрос с предстоящото второ четене на закона, заяви тя. “Чувам от колегите, че ще има предложение да бъде променено седалището, за да остане в София, но предполагам, че в срока, когато се правят предложения от всички народни представители, ще стане ясно”, обясни здравният министър.

При посещението си в Плевен днес премиерът Борисов обясни твърдото решение седалището на Националния съвет да е в града, тъй като има и Медицински университет, е Университетска многопрофилна болница, и специалисти в тази област. Според Бойко Борисов, около 30 ще са работните места в съвета, заплатата ще е по около 2 000 лв. месечно. Що се отнася до това в какъв срок реално ще започне работа, той предположи, че това ще стане след около 2 месеца, но първо трябва да мине през комисиите в Парламента.

“Това е хубаво за града, защото е много престижно и много високо квалифицирани кадри ще могат да си останат в Плевен и да работят в тази комисия”, каза още министър-председателят.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...