Акценти
Начало / Икономика / Висши държавници бяха в Плевен за откриване на ремонтирани обекти

Висши държавници бяха в Плевен за откриване на ремонтирани обекти

Министър-председателят Бойко Борисов беше в Плевен, за да открие официално основно ремонтираната ул. “Гренадерска” – част от проекта на Община Плевен “Организация на уличното движение за подобряване на физическата среда в град Плевен”. Веднага след това премиерът откри и новите многофункционална спортна и детска площадка при бл. 68 в жк “Сторгозия”, изпълнени също по проекта.

На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

“Събрали сме се да отбележим успешното завършване на първия проект по ОП “Регионално развитие” – “Организация на уличното движение за подобряване на физическата среда в град Плевен”, отбеляза пред присъстващите кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Той припомни, че проектът е на обща стойност 7 064 801,31 лв. и включва основен ремонт на три важни пътни артерии – улиците “Гренадерска“ и “Ген. Атанас Стефанов” и бул. “Георги Кочев”, изграждане на първата велоалея в града (с дължина 1 980 м), изграждане на 6 многофункционални спортни и детски площадки и система за видеонаблюдение за превенция на риска.

“Това е само първата стъпка към един важен проект на новото ръководство на Община Плевен, в който направихме следващата стъпка – подписахме договор за интергриран градски транспорт на стойност 23 млн. лв.”, подчерта проф. Стойков. В проекта са включени още 9.5 км велоалеи, свързващи основните квартали Сторгозия, Дружба, Девети квартал и гарата с парк Кайлъка и настоящата велоалея; изграждането на три нови тролейбусни линии, рехабилитация на цялата тролейбусна мрежа, ново тролейбусно депо, както и ремонт на спирките. Освен това, Община Плевен има амбиция да участва и да спечели проект по подобряване на градската среда за рехабилитация на центъра и един от символите на града – Водната каскада. Амбициите на новото ръководство са да осигури повече от 2 000 лв. инвестиции на жител на Община Плевен, което означава общо над 300 млн. лв. инвестиции по европейски програми.

Министър Лиляна Павлова подчерта, че инвестицията по този проект дава възможност не само автомобилният трафик в града да бъде подобрен, но и децата да имат по-добри детски площадки за игра. Тя уточни, че инвестициите, които оперативната програма е предоставила на Плевен до момента, са за над 40 млн. лв. “Амбициозната програма на общината да получи още евро средства е напълно постижима, общината показва страхотен капацитет за усвояване на средства и аз вярвам, че можем да направим и продължение на проекта за градски транспорт, на проекта за подобряване на градската среда. Плевен може да бъде град, привличащ инвестиции, създаващ работни места, за да могат младите хора да работят тук, да живеят и да бъдат спокойни за децата си”, каза министър Павлова.

Премиерът Бойко Борисов се пошегува с езиковата грешка на кмета проф. Стойков, който вместо “рехабилитация” каза “реанимация”. “Всъщност градът имаше нужда от реанимация и това е разликата между нашето управление и предишното. Ние правим така, че градът да дава малко пари, а от общата европейска солидарност и от държавата да идват основните пари за булевардите, детските площадки и болниците и всичко, което се прави”, каза министър-председателят. В типичния си стил той каза още, че така, както върви нагоре футболният “Спартак” Плевен, ще се наложи държавата да даде още пари за стадиона, за да може догодина на него да се играя и домакински мачове от А група.

След като плисна менче с вода на ул. “Гренадерска”, министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата и на детската и спортната многофункционална площадка в жк “Сгоргозия”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

2 коментари

  1. Плевенчанин

    Браво!
    Имаме нужда от повече подобни проекти и това е едно добро начало!

  2. Благодарение на ГЕРБ