Акценти
Начало / Култура / Цецка Цачева: Биеналето на малките форми превръща Плевен в център на съвременните тенденции в българското изкуство

Цецка Цачева: Биеналето на малките форми превръща Плевен в център на съвременните тенденции в българското изкуство

Биеналето на малките форми е значим културен форум, който среща художници от различни поколения от цялата страна, за да покажат съвременните тенденции в българското изобразително изкуство. За Плевен и за нас, плевенчани това е поредният празник на духа и на културата. Това каза при откриването на изложбата на Шестото биенале на малките форми председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя благодари на организаторите и домакините – галерия „Илия Бешков”, фондация „Св. Св. Кирил и Методий” и Община Плевен, че са успели да превърнат биеналето от регионална изява в най-популярния форум за изящни изкуства в България.  Убедена съм, че и занапред неговата популярност ще расте не само в родината, а и извън границите на България, каза още в приветствието си Цецка Цачева.

Председателят на парламента връчи четири от големите награди на биеналето – награда за живопис на Дианка Тодорова, наградата за графика на Лаура Димитрова, наградата за скулптура на Гълъбин Христов и наградата за млад автор на Антон Камбарев /на снимката горе/.

Преди това кметът проф. д-р Димитър Стойков обяви тазгодишният носител на наградата на Община Плевен. Тя се присъжда на Пламен Бонев.

Проф. Стойков също поздрави всички участници в тазгодишното издание на биеналето, като изтъкна, че те са достойни следовници на народните будители, които ще честваме само след броени дни. „Можем да бъдем сигурни, че чрез вас ще бъдат съхранени българският дух и традиции”, подчерта в приветствието си кметът.

Тази година Голямата награда на СБХ журито присъди на Мари-Терез Господинова, която за жалост не можа да присъства на награждаването заради заболяване. Наградата на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” беше връчена на  Веселин Дамянов – Вес от областния управител Иван Новкиришки. Бяха връчени още 20 почетни дипломи за живопис, графика и скулптура.

В шестото издание на Биеналето на малките форми 2012 участваха 240 автори от цялата страна с представени над 500 творби – живопис, графика и скуптура. Председателят на парламента Цецка Цачева се снима в обща снимка с част от тях.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...